Categories
Uncategorized Новости

Одржана првата средба во рамки на проектот ”From Oblivion To Awareness”

Од 19 до 21 април во Скопје, ја одржавме првата партнерска средба во рамки на проектот ”From Oblivion To Awareness – Youth and the Roma Holocaust” поддржан од Federal Foreign Office и од EVZ Foundation.

На средбата присуствуваа нашите партнери од Amaro Drom и Point of view , меѓутоа со неговото присуство нѐ почести и претставник од EVZ фондацијата Helge Theil.

На средбата разговаравме за сите аспекти на проектот, од улогата на учесниците до стратегијата за имплементација, видливоста па и за потенцијалните ризици и можните решенија.

Краток осврт кон проектот:

Преку работилници посветени на историјата, и учење како да се бориме против антициганизмот како и кои се ефектите од овој феномен, овој проект ќе ја подигне свеста за овие прашања со тоа што ќе ги мобилизира младите учесници заедно со нивните врсници, да го продолжат сеќавањето на ужасите на Ромскиот геноцид користејќи дигитални и креативни алатки.

Во текот на две младински средби во Берлин и во Белград како и едукативни работилници, младите учесници ќе разменуваат искуства и мислења споделувајќи информации и учејќи за историјата на Ромите и антициганизмот. До крајот ќе создадеме дигитални брошури, едукативни материјали и поткасти, со што ќе ја продолжиме нашата посветеност за еднаков третман и сеќавање. Заедно, ќе ја одбележиме историјата, ќе ги премостуваме генерациите и ќе промовираме позелена, дигитално-инклузивна иднина.

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Заврши семинарот „ROMA YOUTH TOGETHER 2024“

Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација – РРОМА присуствуавше на семинарот „ROMA YOUTH TOGETHER 2024“ во периодот од 04.04.24 до 08.04.24 во European Youth Centar (CoE), Стразбург, Франција.

Семинарот „ROMA YOUTH TOGETHER 2024“ ги обедини младите кои се младински лидери или младински работници во заедниците и организациите на Ромите. Како и претходните години, активноста беше коорганизирана со Европскиот ромски институт за уметност и култура (ERIAC), Меѓународната ромска младинска мрежа – TernYpe, ЕРГО мрежата(ERGO) и Phiren Amenca.

Цели на проектот беа:

 • да се споделат искуства и реалности на ромската младеж во цела Европа, особено во врска со значајното учество на младината;
 • да овозможи на ромската младина и ромското граѓанско општество да дејствуваат како агенти на промени и мултипликатори во нивните заедници;
 • да ги поддржи можностите на учесниците за изразување на културниот идентитет и гордост, акција и видливост, и онлајн и офлајн;
 • да ги поврзе младите Роми со работата на Советот на Европа во областа на учеството на ромската младина, особено во светлината на 75-тата годишнина на Советот на Европа;
 • да се прослави Меѓународниот ден на Ромите со ромската младина како предводници во формирањето на истото;
 • да го засили чувството на заедница на ромската младеж и да се поврзе со европските младински организации и мрежи во областа на учеството на Ромите.

Покрај многубројните и креативни активности на овој семинар, одбележан беше и Меѓународниот ден на Ромите. Исто така младите имаа можност први да разговараат со новоизбраниот евро комесар за човекови права Мајкл О’Флаерти (Michael O’Flaherty) и да бидат дел од оние кои ќе можат да помогнат во донесување на одлуки и докуменети кои се поврзани со Ромите и нивните права.

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Повик за младинска размена „Vote for you!”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена, „Vote for you!“ која што ќе се одржи  од 22.05.2024 мај до 31.05.2024 мај ( 22ри и 31ви мај се денови за патување) во Бребу, Романија.

Проектот се спроведува во рамките на 10-дневна младинска размена од 22 до 31 мај 2024 година во Романија, со активно учество на 48 млади луѓе од 7 земји (Германија, Португалија, Шведска, Шпанија, Грција, Романија и Северна Македонија).

Целта на нашиот проект “Vote for you!” е да ги мотивира младите да учествуваат во гласањето, изразувајќи ја својата желба да изберат и да бидат избрани како европски граѓани, активно вклучени и одговорни во животот на нивната заедница.

Цели на проектот:

 1. Да се збогати знаењето на учесниците за избирачите и за улогата на институциите/телата кои произлегуваат од гласањето;
 2. Да се олесни дијалогот меѓу учесниците за избори, учество во процесот и нивно вклучување како активни европски граѓани;
 3. Да се развие капацитетот на учесниците да организираат конкретни локални информативни кампањи за да ги мотивираат младите активно да се вклучат во нивните локални заедници.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните
 • организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена
 • Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 7ми мај 2024 година, најдоцна до 18:00 часот!

*ЗАДОЛЖИТЕЛНО пријавените учесници да имаат соодветни, нови (важечки) патни исправи (Пасош со новиот назив – Северна Македонија)

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Повик за младинска размена „My Next Job“

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена, „My Next Job“ која што ќе се одржи  од 19.06.2024 јуни до 29.06.2024 јуни ( 19ти и 29ти април се денови за патување) во Бребу, Романија.

Целта на овој проект е да се обезбеди можност за младите луѓе од обесправени средини да стекнат информации и да искусат нови вештини специфични за кариерно насочување и советување, како и пристап до информации на интернет за да се подготват за интервјуа за работа и документација за апликации за работа.

Овој проект е насочен кон млади луѓе на возраст од 14 до 19; и 20 до 30 години кои треба да откријат и искусат специфични аспекти на кариерно насочување и советување со цел да ги идентификуваат образовните и професионалните патеки што треба да ги следат. Оваа активност вклучува млади луѓе на кои им е потребна помош за пристап до онлајн информации специфични за апликациите за работа со цел да присуствуваат на интервју за работа и да изготват документација за вработување.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните
 • организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена
 • Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 21ви мај 2024 година, најдоцна до 18:00 часот!

*Избраниот лидер и уште еден придружник од групата потребно е да учествуваат на APV Meeting (заеднички состанок со сите лидери) во Бребу, Романија во периодот од 25-28.04 април 2024 .

*ЗАДОЛЖИТЕЛНО пријавените учесници да имаат соодветни, нови (важечки) патни исправи (Пасош со новиот назив – Северна Македонија)

Categories
Uncategorized Новости

Градоначалникот Пекевски во Брисел ја доби наградата „Најпријателски Ромски Градоначалник“ – 2024

Градоначалникот на општина Берово г-дин Звонко Пекевски беше прогласен за најпријателски Ромски градоначалник од Република Северна Македонија во Брисел на церемонијата која што се оддржа во Европскиот парламент на 09. Април, 2024 година. Тој го доби официјалното признание и наградата од претставниците на Европскиот парламент и Европската комисија. На настанот присуствуваа сите градоначалници-добитници на наградата од регионот на западен Балкан и Турција.

Во рамките на проектот „Зајакнување на ромските жени – моќ на промената во Западен Балкан и Турција“ (Europe Aid/162473/DH/ACT/Multi) со проектен број 2019/413-758 заеднички имплементиран од Roma Active Albania, ERGO Network и Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација се објави конкурс за избор на „Најпријателски Ромски градоначалник“

Изборот за „Најпријателски Ромски градоначалник“ се организира за подобрување на дијалогот на локалните власти и Ромската заедница, и добрите пракси на дијалог да станат видливи. Целта на изборот е да биде конструктивна алатка за подобрување на состојбата на Ромската заедница, фокусирајќи се на позитивните примери, без обвинувања на останатите. Фокусирајќи се на филозофијата на зајакнување, мобилизација и еднаков дијалог помеѓу локалните власти и Ромската заедница, изборот може да помогне гласот на Ромската заедница да биде слушнат!

РРОМА во соработка со коалицијата “Khetane” внимателно го организираше изборот во Република Северна Македонија, која што го прогласи градоначалникот Пекевски со освоени 238 поени, наспроти Битола со 164 поени и Гостивар со 156 поени.

Како градоначалник на Берово Звонко Пекевски се залага за вклучување на граѓаните во процесите на одлучување и управување со општината во делот на буџетирањето и транспарентното и одговорно владеење.  позитивен соживот и вклучување на сите етнички заедници. Секогаш е достапен за граѓаните за решавање на колективните но и лични индивидуални проблеми и потреби, со посветеност при реализација на активности со кои ќе им обезбедат подобри услови за живеење, намлување на социјалните разлики, зголемување на вработеноста преку пример со вработување на граѓани од ромската заедница, како и стимулација и поттикнување на традиционалното занаетчиство кое може да допринесе за поголем развој на туризмот како еден од столбовите за локален развој на Општина Берово.

Брошура од сите добитници – Most Roma Friendly Mayors 2024

2024 Most Roma Friendly Mayor Award – North Macedonia from  EU Neighbourhood & Enlargement on  Vimeo.

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Заврши младинската размена „Youth Volunteer“ во Италија

Волонтери на Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација зедоа учество на младинската размена, „Youth Volunteer“ која што се одржа од 22.03.2024 март до 30.03.2024 март во Бриндиси ди Монтања, Италија.

Целта на овој проект беше да ги поттикне младите учесници да станат активни чинители на позитивни промени во нивните заедници. Овој проект ги поттикна да ја негува култура на волонтеризам кај младите и да го искористат нивниот потенцијал за решавање на итни социјални прашања преку значаен ангажман. Преку серија работилници, сесии за обука и практични волонтерски искуства, учесниците се стекнаа вредни вештини, знаења и перспективи кои ќе ги оспособат да направат разлика во светот околу нив. Проектот се фокусираше на различни аспекти на волонтерството, вклучувајќи го неговото значење, придобивки и различни форми на ангажман, како што се општествено корисна работа, зачувување на животната средина, хуманитарна помош и многу повеќе.

Цели на проектот:

 1. Промовирање на младинскиот ангажман: Примарната цел на проектот беше да се поттикне вклучувањето на младите во волонтерските активности преку обезбедување на потребните вештини, ресурси и можности за значаен придонес во нивните заедници.
 2. Градење поинклузивен, сочувствителен и одржлив свет за идните генерации.
 3. Градење капацитети и лидерски вештини: Проектот имаше за цел да ги опреми учесниците со основни лидерски, организациски и интерперсонални вештини неопходни за ефективен волонтеризам и ангажман во заедницата. Преку работилници, сесии за обука и практични искуства, учесниците ги развија своите способности за планирање, координирање и спроведување на волонтерски иницијативи, а со тоа го зајакнаа нивниот капацитет да водат позитивни иницијативи за социјални промени во нивните заедници.

Овој проект е поддржан од Еразмус+ програмата.

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Повик за тренинг курс ”I Have A Dream – Empowering Change Cross Borders Through HRE”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за тренинг курс, “I Have A Dream – Empowering Change Cross Borders Through HRE” која што ќе се одржи  од 21.05.2024 мај до 28.05.2024 мај ( 21ви и 28ми мај се денови за патување) во Берлин, Германија.

Поради недостаток на свест и активен ангажман на младите лидери, особено меѓу маргинализираните групи како што се младите Роми, во промовирањето на демократските вредности и човековите права, овој проект е инициран. Проектот има за цел да ги искористи методите на неформално образование за да ги поттикне овие млади лидери да ги едуцираат своите врсници за клучни теми како што се демократијата, човековите права, пристапот до информации од јавен карактер, гласачките права, слободата на избор и важноста на граѓанското учество. Проектот се фокусира на поттикнување креативно и политичко вклучување кај младите, со цел да се негува чувство на сопственост и одговорност за демократските процеси.

Цели на проектот:

 1. Зголемување на знаењето на младите луѓе во областа на човековите права и образованието за човекови права, вклучувајќи практично знаење за активности и методи кои промовираат вклучување и учество на младите со помалку можности
 2. Олеснување на размената на информации за конкретни ситуации со човековите права во осум европски земји, поттикнувајќи подлабоко разбирање меѓу учесниците и промовирајќи заеднички напори за решавање на овие прашања
 3. Да се зајакне соработката и да се зајакнат односите меѓу 32 млади Роми и нероми, како и осум младински и про-младински организации, за промовирање на меѓукултурниот дијалог, човековите права, зајакнувањето на младите, демократијата и активното граѓанство.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 33 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните
 • организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена
 • Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 1ви мај 2024 година, најдоцна до 18:00 часот!

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Почеток на нов проект “From Oblivion to Awareness: Youth and the Roma Holocaust”

🌟 Exciting News!🌟

We are thrilled to announce the launch of our new project”From Oblivion to Awareness: Youth and the Roma Holocaust” in collaboration with our esteemed partners “Amaro Foro” from Germany and “Point of View” from Serbia, supported by the EVZ Foundation.🤝

Over the next few months, we will be embarking on a journey to shed light on the significance of historical memorials as tools for preserving the memory of the Roma Genocide.

🕯️🌹 In a world where there is a lack of information about the Roma Genocide in schools, our project aims to fill this gap by creating a comprehensive booklet containing pivotal historical information and insights into antigypsyism. This booklet will be shared with governmental and non-governmental institutions to ensure widespread awareness.

📚 Stay tuned for more updates and join us on this meaningful journey of remembrance and education!🌍

…………………………………………………………………………………………………………………..

🌟 Возбудливи вести! 🌟

Возбудени сме што можеме да го објавиме започнувањето на нашиот нов проект „From Oblivion to Awareness: Youth and the Roma Holocaust“ во соработка со нашите ценети партнери „Amaro Foro“ од Германија и „Point of View“ од Србија, поддржан од Фондацијата ЕВЗ. 🤝

Во текот на следните неколку месеци, ќе тргнеме на патување за да го расветлиме значењето на историските споменици како алатки за зачувување на сеќавањето на Ромскиот геноцид.

🕯️🌹Во свет каде што има недостиг на информации за геноцидот на Ромите во училиштата, нашиот проект има за цел да ја пополни оваа празнина преку создавање на сеопфатна брошура која содржи клучни историски информации и сознанија за антициганизмот. Оваа брошура ќе биде споделена со владините и невладините институции за да се обезбеди широка свест.

📚Останете во тек за повеќе ажурирања и придружете ни се на ова значајно патување на сеќавање и образование! 🌍

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Повик за младинска размена “Empowering Futures: Skills for Youth in Transition”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена „Empowering Futures: Skills for Youth in Transition“ која што ќе се одржи  од 26.05.2024 мај до 03.06.2024 јули ( 26ти мај и 3ти јуни се денови за патување) во Зарагоза, Шпанија.

Проектот има за цел сеопфатна
поддршка на младите луѓе во транзиција од обезбедувајќи им меки вештини, зајакнување нив за иден успех и промовирање
културна чувствителност и инклузија. Тоа исто така
се фокусира на надминување на системските бариери за
обезбедуваат еднаков пристап до образовните и професионални можности.

Цели на проектот:

 1. Има за цел да ги запознае учесниците, да обезбеди програмски насоки и да понуди разбирање за ЕУ, програмата Еразмус+ и Youthpass сертификатот.
 2. Развој на ефективни вештини за тимска работа, меѓусебна поддршка, делегирање задачи и колективни достигнувања.
 3. Развивање на наметливи комуникациски техники за самоуверено и почитувано изразување.
 4. Подобрување на емоционалната интелигенција, помагајќи им на учесниците да ги препознаат и управуваат емоциите во лични и професионални услови.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 25 години (можни се исклучоци)
 • Средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена
 • Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 15ти март 2024 година, најдоцна до 18:00 часот!

*ЗАДОЛЖИТЕЛНО пријавените учесници да имаат соодветни, нови (важечки) патни исправи (Пасош со новиот назив – Северна Македонија)

Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Повик за младинска размена “Leaving home ain`t easy”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена, „Leaving home ain`t easy“ која што ќе се одржи  од 08.04.2024 април до 18.04.2024 април ( 08ми и 18ти април се денови за патување) во Бребу, Романија.

Со спроведувањето на овој проект, сакаме младите да ги разберат човековите права засновани на бегалците, мигрантите и барателите на азил и да можат да ги поврзат со различни ситуации како медиумска измама, дискриминација и говор на омраза. Сакаме тие да можат да размислуваат критички и да ги подобрат своите аргументи против негативните стереотипи со комбинирање на уметноста и човековите права и промовирање на социјалната вклученост. Преку овој проект сакаме да ја промовираме социјалната вклученост на обесправените групи и 42 млади луѓе од 6 различни земји да ја подигнеме нивната свест за мигрантската криза и да им покажеме различни примери за да го стимулираат нивното критичко размислување. Дополнително, сакаме да покажеме дека стравот од другиот во јавното мислење често се пренесува преку медиумите и социјалните мрежи.

Цели на проектот:

 1. Подобрување на разбирањето за човековите права: Главната цел на овој Еразмус проект е да го задлабочи разбирањето за човековите права кај младите луѓе, специфично фокусирајќи се на прашањата поврзани со бегалци, мигранти и баратели на азил.
 2. Зголемување на критичкото мислење и вештини за застапување: Преку интеграцијата на уметноста и дискурсот за човековите права, проектот цели да ги развие критичките мислења кај младите учесници.
 3. Популаризација на меѓукултурната размена и социјална инклузија: Преку спојување на 42 млади луѓе од шест различни земји, проектот цели да ја поддржи меѓукултурната разбирателност и солидарноста.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните
 • организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена
 • Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 21ви март 2024 година, најдоцна до 18:00 часот!

*ЗАДОЛЖИТЕЛНО пријавените учесници да имаат соодветни, нови (важечки) патни исправи (Пасош со новиот назив – Северна Македонија)