КОМЕМОРАЦИЈА 2 АВГУСТ DIKH HE NA BISTER – СЕЌАВАЊЕ НА РОМСКИОТ ГЕНОЦИД

Од 28 јули до 4 август РРОМА заедно со други партнер организации учествуваше на комеморацијата Dikh He Na Bister – Гледај и не заборавај, организирана во чест на Ромскиот геноцид во Аушвиц. На 2 август 2022 година, се сеќаваме на сите 500.000 Роми и Синти кои беа убиени во Европа окупирана од нацистите. Ние се […]

Заврши младинската размена ,,Organic farming – entrepreneurship opportunity for young people in rural areas”

Од 1ви до 12ти јули во Бребу, Романија се одржа младинската размена во рамки на ,,Organic farming – entrepreneurship opportunity for young people in rural areas поддржана од Ерасмус+. За време од 10 дена, 40 млади луѓе од 5 држави: Македонија, Шпанија, Бугарија, Турција, и Романија, со приоритет од руралните и периферните урбани средини на […]

Одржана средба во рамките на проектот ,,The Other School of Politics”

На 19.07.2022 година на ЗООМ платформата, РРОМА одржа онлајн средба со селектираните ментори и експерт во рамките на проектот ,,The Other School of Politics” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА и Норвешки Грант.   На средбата селектираните ментори се запознаа со експертот кој ќе […]

Одржана младинската размена ,,Food, Air, Exercise- F.A.E” во Италија

Во периодот од 4ти до 11ти јули се одржа младинската размена ,,Food, Air, Exercise – F.A.E” во Бари, Италија во рамки на програмата Еразмус+. На размената учествуваа 42 млади луѓе од 6 организации од различни држави: Северна Македонија, Германија, Грција, Италија, Романија и Турција.   Учесниците беа дел од работилници и социјални активности за промовирање […]

Одржана подготвителна средба во рамките на 2ри август – Dikh He Na Bister

Втори август е европски ден на сеќавањата на холокаустот врз Синтите и Ромите кога на истиот ден во 1944 година во една ноќ во Аушвиц се убиени 4300 луѓе. По тој повод РРОМА заедно со своите партнер организации, секоја година преку комеморација го обележува тој датум во чест на Ромите и Синтите, жртви на Холокаустот.   […]

Младинска размена ,,Plastic is the new green” во Италија

Во периодот од 3ти до 11ти мај во Италија, Pignola се одржа младинската размена ,, I GO – PLASTIC IS THE NEW GREEN” во рамки на Еразмус+ програмата на која учествуваа 48 млади луѓе од 8 земји. За време на овој проект се споделуваа знаење за заштита на животната средина со намалување на нивото на […]

Тренинг курс ,,LIVING TOGETHER-BREAKING HATE” во Шпанија

Во периодот од 1ви до 7ми јули во Леон, Шпанија истовремено со едукативната обука European Community Radio се одржа и тренинг курсот Living together – Breaking Hate. Тренинг курсот е иницијатива од Здружението Auryn во рамки не Еразмус+ програмата. Младински работници од 8 европски земји (Франција, Италија, Северна Македонија, Шпанија, Турција, Бугарија, Грција, Португалија) имаа […]

Едукативна обука EUROPEAN YOUTH COMMUNITY RADIO во Шпанија

Во периодот од 1ви до 7ми јули во Леон, Шпанија се одржа едукативната обука European Youth Community Radio. На обуката учествуваа 6 организации од 6 различни држави: Франција, Италија, Германија, Шпанија, Северна Македонија и Португалија. Едукативната обука  –  Community Radio: ЕДУКАТИВНА АЛАТКА ЗА УЧЕСТВО И СОЦИЈАЛНА ИКЛУЗИЈА – е првата мобилност на проектот КА2 „European […]

Одржана онлајн средба во рамките на проектот EUROPEAN YOUTH COMMUNITY RADIO

На 10.06.2022 на ЗООМ платформата се одржа онлајн состанок во рамките на проектот European Youth Community Radio.   Проектот ќе вклучува 8 организации од 6 различни држави: Франција, Италија, Македонија, Германија, Португалија, Шпанија. На средбата се дискутираше за имплементацијата и развојот на проектот на локално ниво како и за активностите во Леон вклучувајќи ја програмата, […]

Се одржа вториот состанок со менторите во рамките на проектот ,,The Other School of Politics”

На 18.06.2022 година, во работните простории на РРОМА во Кратово се оддржа вториот состанок со менторите во рамките на проектот ,,The Other School of Politics” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant. На овој состанок се дискутираше за идните активности и средби […]