Categories
Новости

Се одржа онлајн квиз по повод 16 – ти Мај, денот на Ромското востание

16-ти мај 1944 година, денот кога нацистите почна да го планираат “конечното решение” за “Циганскиот камп” во Аушвиц. На затворениците на кампот им беше наредено да останат во бараките и тие беа опкружени со 60 СС војници. Но, тогаш тие се соочиле со бунт од страна на мажите, жените и децата, вооружени со ништо повеќе од стапчиња, алатки и камења. И на крајот СС војниците мораа да се повлечат, одложувајќи го нивното истребување за неколку месеци.

Денес го почитуваме  отпорот на нашите предци и земаме сила и зајакнување од нивната борба – оваа сила ни помага да продолжиме да се спротивставуваме секој ден.

РРОМА по повод 16 – мај, денот на Ромското востание, реализиареше оналјн квиз, со кој ви се  овозможи да го тестирате своето познавање и научите повеќе историски факти за Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна, а притоа да добиете некои од ексклузивните награди!!!

Во квизот учествува 14 учесници, од кои првите 5 учесници со највеќе поени ќе бидат доополнително известени за своите награди.

Ви благодариме на сите што учествувате во квизот!

Categories
Новости

16 мај – денот на Ромскиот отпор!

“… Нацистите имаа намера да ги истребаат Ромите целосно до мај 1944. На 15 мај, СС раководителот на „Циганскиот“ камп Георг Бонигут им наредува на затворениците да останат во своите бараки. Наредниот ден, 50 до 60 СС војници го опколија кампот. Тие се обидуваа да ги истераат затворениците надвор од своите бараки, но не успеваа во тоа.
На 16 мај 1944, мажи, жени и деца од таканаречниот Цигански камп во Аушвиц-Биркенау, претходно предупредени од припадниците на отпорот во кампот, се организираа да дадат отпор кон СС војниците кои дојдоа истата вечер да ги водат кон гасните комори. Плашејќи се за непотребни загуби, бидејќи дел од затворениците беа поранешни припадници на германската војска и од тоа отпорот да не се прошири во останатите делови од кампот, СС војниците се повлекоа.
Но, следеа нечовечки мерки кон таквиот отпор. На затворениците од „Циганскиот“ камп им беше укината и таа мала порција на храна кои што ја добиваа дневно …
На 23 мај, СС војниците се вратија и преку 1500 Роми од Биркенау беа носени кон Аушвиц од каде што беа испратени за Бухенвалд. Два дена подоцна, 82 Роми беа испратени во кампот Флосенбург и 144 Ромски жени во Равенсбрук. Останаа помалку од 3000 луѓе во таканаречениот „камп на циганските фамилии“, повеќето жени, деца и изнемоштени стари лица. Нивното убиство се случи ноќта помеѓу 2 и 3 август 1944 година, и покрај отпорот што го дадоа, 2897* Роми беа натоварени на камионите и однесени во гасната комора број V, каде што беа убиени,а нивните тела спалени…“
*Новите истражувања на Аушвиц музејот, кои што се објавени во „Мемориа“ списанието на музејот покажуваат дека таа бројка може да биде поголема и изнесува околу 4200 до 4300 убиени Роми.
Да учествуваме во сеќавањето на овој важен датум и да не го заборавиме! Можете да се вклучите во он-лајн акцијата со тоа што ќе ја смените вашата профилна слика, симнувајќи профилна/ковер-слика од албумот на РРОМА и да ставите хаш-таг #RomaniResistance #16may #OpreRoma #dignity итн.