Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Oтворен повик за обука ,,Застапување на млади Роми” 2023 во Брисел

РРОМА во соработка со Центарот за Документација и култура и мрежата Phiren Amenca објавува отворен повик за обука на тема ,,Застапување на млади Роми” која ќе се одржи од 22-28 април 2023г (деновите за патување се вклучени) во Брисел, Белгија.

Ова е вашата шанса да го подигнете гласот на младите Роми за борба против антициганизмот и за унапредување на важни прашања за ромските заедници за време на Ромската недела во ЕУ 2023 година, чиј домаќин е Европскиот парламент и граѓанското општество. Придружете се на 5-дневната обука во Брисел за да дознаете за креирањето на европските политики и застапувањето на граѓанското општество и да го кренете гласот!

Организаторите имаат за цел да ги поттикнат младите Роми да имаат глас да станат клучни агенти на промените и да ја поттикнат солидарноста меѓу младите! Имаме силна визија да направиме промена во Европа. Како млади Роми и не-Роми веруваме дека можеме да изградиме европска култура заснована на почитување, дијалог, човекови права и еднакви можности. Силно ја следиме нашата мисија да создадеме простор за младите луѓе да станат активни граѓани преку зајакнување, мобилизација, самоорганизирање и учество.

ПРОФИЛ НА УЧЕСНИЦИТЕ

Бараме ромски и неромски младински лидери, активисти, мултипликатори и волонтери кои се активни во ромските заедници и/или имаат искуство со работа со ромски заедници и/или ромска младина. Наша цел е балансирана група на искусни учесници и учесници кои никогаш претходно не учествувале на обука. Сите учесници покажуваат силен интерес за застапување и политичко учество.

Учесниците исто така мора:

-да бидат способни и посветени да дејствуваат како млади застапници и мултипликатори во младинската работа на теми за антидискриминација, борба против расизмот и антициганизмот и промоција на човековите права со младите Роми, во корист на ромските заедници и ромската младина;
-да бидат мотивирани да ги развиваат своите компетенции во застапување, работа против дискриминација, образование за човекови права и младинска работа и да ги споделат своите искуства со другите учесници;
-да бидат активно посветени и вклучени во ромска (младинска) иницијатива, група или организација за застапување;
-да имат помеѓу 18 и 35 години;
-да бидат посветени да присуствуваат на целото времетраење на курсот;
-да може да работи на англиски јазик или да провери дали преводот може да се обезбеди преку други учесници или членови на тимот;
-да биде жител во една од следните земји: Белгија, Германија, Северна Македонија, Финска, Шпанија, Романија, Словачка, Унгарија, Србија.

ПАТУВАЊЕ

Учесниците треба да го организираат своето патување (пристигнување и поаѓање) за овие датуми веднаш откако организаторите ќе го потврдат нивното учество. Претходните пристигнувања и задоцнетите поаѓања мора да се разговараат со организаторите.

ТРОШОЦИ

Надомест на патни трошоци:

Организаторите на обуката ги покриваат трошоците за сместување/пансион и други трошоци поврзани со обуката за време на активноста.

Максималниот надоместок на патните трошоци е 250 евра (за француски и германски учесници 150 евра); ако вашите патни трошоци се повисоки од 250 евра, тие треба да бидат покриени од самите учесници или ве молиме контактирајте со организаторите. Надоместокот на патните трошоци ќе се врши на лице место во текот на неделата во готово или со банкарски трансфер по активноста (надоместувањето во готовина е достапен само за учесниците кои живеат надвор од Европската Унија). Учесниците треба да достават оригинални фактури за да ги докажат трошоците за патување, како и билети и карти за качување.

Како да аплицирате? Регистрирајте се во онлајн формуларот за апликација:

https://forms.gle/kihgdzVAy2Djz8ft8

Краен рок за аплицирање: 12 март 2023 година (23:59 CET)

Повеќе информации може да најдете тука.

Categories
Uncategorized

RROMA with the “Khetane” coalition held a networking meeting for advocacy

Within the project “New solutions to old problems – exchange of new types of approaches in the field of Roma integration” project, funded by Iceland, Liechtenstein, and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation, on June 4 and 5, in the hotel “Kumanovo Spa”- Kumanovo, RROMA with the coalition “KHETANE” held an  networking advocacy meeting.

The purpose of the networking meeting was Consolidation of the work of the coalition, networking for better advocacy through a specific strategy, planning meetings with donors for better planning of funds intended for organisations from the basic (local level), setting the dynamics of action.

At the first day was discussed how to raise donor awareness of the importance of supporting a bottom-up approach to Roma inclusion and empowerment. At the national level, how to create an advocacy plan that is particularly important as it will focus on donor funding, especially government funding, to persuade the government not to use only EU funds to include Roma, but provide more readily available own resources for Roma inclusion programs.

The second day was discussed Khetane strategy for operating the funding level at the basic level for increase the civic involvement of the Roma community for the better inclusion at local, regional and national level – identification of institutions, stakeholders, donors, partners, allies, what is the narrative and what are the main messages by Khetane?, Advocacy and visibility time frame, Organising meetings with donors.

               

 

Categories
Новости

Состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” во Брисел

Во периодот од 27.01 до 29.01 во Брисел се оддржа состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

На состанокот учестуваа партнерите од Македонија, Романија, Германија, Унгарија, Србија, Грција, Албанија и Белгија. Се разговараше за крајните продукти од проектот и дисеминација на истите. Учесниците имаа можност да присуствуваат на настанот организиран во Европскиот парламент посветен на Холокаустот, со акцент на Синтите и Ромите како жртви од Втората светска војна.

 

 

 

 

Исто така, дел од партнерите учестуваа на состанокот со комесарката Елена Дали организиран од страна на партнерот ЕРГО, каде што зборуваа за важноста на признавање на геноцидот извршен врз Синтите и Ромите за време на Втората светска војна.

Проектот е поддржана од Europe for Citizens програмата на Европската комисија.

Повеќе информации за проектот може да се најдат на страницата: https://www.facebook.com/righttoremember/.

Categories
Конкурси Новости

Повик за учество на семинарот за застапување за млади Роми во Брисел 2019

РРОМА заедно со своите партнери бара учесници од Македонија за семинарот за застапување, кој што се оддржува од 16 до 22 март 2019 година во Брисел.

Учесниците ќе имаат можност да бидат дел од активностите на Ромската недела во Брисел, која што се оддржува од 18 до 21 март 2019 година во Европскиот парламент.

Семинарот им овозможува на младите учесници да развијат разбирање за функционирањето на различните структури и работни механизми во рамките на ЕУ институциите, да добијат информации за ЕУ политиките кои што ги таргетираат Ромите и да креираат свои стратегии за застапнување и кампањи за подигање на свеста за Антициганизмот на европско ниво.

Профил на учесници:

 • млади Роми и не-Роми, младински лидери, активисти, волонтери
 • на возраст од 18 до 30 години
 • да го користат англискиот како работен јазик

Повеќе информации за профилот на учесници и повикот има на линкот.

Датуми на активноста:

 • Пристигнување: 16 март 2019
 • Активности: 17-21 март 2019
 • Заминување: 22 март 2019

Локација:

 • Семинарот се организира во Брисел. Детални информации ќе следат по селекцијата на учесници.

Патување и трошоци:

 • Учесниците ќе треба да си го организираат патувањето до Брисел по добивањето на потврдата за учество. Организаторите ќе рефундираат патни трошоци во износ до 200 евра. Повеќе информации поврзани со патните трошоци има на линкот даден погоре.

Аплицирање:

 • Учесниците аплицираат со потполнување на апликацијата: https://goo.gl/NK7n8G
 • Краен рок за аплицирање е 20 февруари 2019, до крајот на денот!

Семинарот е поддржан од Еразмус плус програмата.

Categories
Новости

Заврши младинскиот семинар за време на Ромската недела во Брисел

Од 6 до 13 април 2018 година во Брисел се оддржа младинскиот семинар за застапување организиран од ternYpe интернационалната Ромска младинска мрежа и Документарниот и Културен центар на германските Синти и Роми, поддржан од Еразмус плус програмата на Европската комисија. На семинарот учество зедоа околу 40 млади Роми и не-Роми од 12-тина европски држави.

Младите учесници работеа во три работни групи на темите: а) Антициганизам, б) Партиципација и в) Застапување. 

Учесниците, исто така учествуваа на настаните во Европскиот парламент за време на Европската Ромска Недела од 8 до 12 април 2018 година. 

На 12 април имаа заеднички појадок со претставници од Европската комисија и Евро-пратеници каде што дискутираа за предизивиците на младите Роми во Европа.

Повеќе за семинарот на линковите:

http://www.euronews.com/2018/04/09/integrating-eu-s-minority-roma-community

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/3100316/romano-them.html

 

Categories
Конкурси Новости

Повик за учество на семинарот за застапување за млади Роми во Брисел

Интернационалната Ромска младинска мрежа „ternYpe“ заедно со партнерот РРОМА  бара учесници од Македонија за семинарот за застапување, кој што се оддржува од 6 до 13 април 2018 година во Брисел.

Учесниците ќе имаат можност да бидат дел од активностите на Ромската недела во Брисел, која што се оддржува од 9 до 12 Април 2018 година во Европскиот парламент.

Семинарот им овозможува на младите учесници да развијат разбирање за функционирањето на различните структури и работни механизми во рамките на ЕУ институциите, да добијат информации за ЕУ политиките кои што ги таргетираат Ромите и да креираат свои стратегии за застапнување и кампањи за подигање на свеста за Антициганизмот на европско ниво.

Учесниците ќе имаат можност да селектираат во која тематска група ќе работат за време на семинарот:

 1. Партиципација – фокусирајќи се на политичкото учество на младите Роми, учество во политичките партии, Европските парламентарни избори во 2019, учество во младински структури итн.
 2. Антициганизам – фокусирајќи се на политиките за борба против антициганизмот во рамките на ЕУ политиките, говорот на омраза, улогата на младите и жените во адресирањето на феноменот итн.
 3. Напредно застапување – фокусирајќи се на евалуацијата на националните стратегии за Ромска интеграција, застапување после 2020 рамката за Роми, социјалните политики после 2020 итн.

Профил на учесници:

 • млади Роми и не-Роми, младински лидери, активисти, волонтери
 • на возраст од 18 до 35 години
 • да го користат англискиот како работен јазик

Повеќе информации за профилот на учесници и повикот има на линкот.

Датуми на активноста:

 • Пристигнување: 6 април 2018
 • Активности: 7-12 април 2018
 • Заминување: 13 април 2018

Локација:

 • Семинарот се организира во Брисел. Учесниците ќе бидато сместени во Hotel Aviation. Детални информации ќе следат по селекцијата на учесници.

Патување и трошоци:

 • Учесниците ќе треба да си го организираат патувањето до Брисел по добивањето на потврдата за учество. Организаторите ќе рефундираат патни трошоци во износ од 200 евра. Повеќе информации поврзани со патните трошоци има на линкот даден погоре.

Аплицирање:

 • Учесниците аплицираат со потполнување на апликацијата: https://goo.gl/forms/1oFCubAdEg1HO60H2
 • Краен рок за аплицирање е 25 февруари 2018, до крајот на денот!

Семинарот е поддржан од Еразмус плус програмата.