Categories
Новости

Заврши семинарот за застапување за време на Ромската недела во Брисел

РРОМА заедно со своите партнери го организираше семинарот за застапување, кој што се оддржаа од 16 до 22 март 2019 година во Брисел. Во рамките на семинарот учество зедоа повеќе млади од Македонија со различни профили.

Учесниците има можност да бидат дел од активностите на Ромската недела во Брисел, која што се оддржаа од 18 до 21 март 2019 година во Европскиот парламент, како и дел од доделувањата на наградите за Ромска интеграција 2019 и награда за граѓански права 2019. Младите, исто така беа дел од традиционалниот доручек со европратениците кои што се оддржува во ресторантот на Европскиот парламент.

 

Семинарот им овозможи на младите учесници да добијат информации за функционирањето на различните структури и работните механизми во рамките на ЕУ институциите, да добијат информации за ЕУ политиките кои што ги таргетираат Ромите и да креираат свои стратегии за застапнување и кампањи за подигање на свеста за Антициганизмот на европско ниво.