Categories
Новости

27 Јануари – Меѓународен ден на сеќавање на холокаустот

27 јануари е меѓународен ден на сеќавање на трагедијата на холокаустот што се случи за време на Втората светска војна. Тоа е ден за спомен на геноцидот што резултираше со смрт на милиони луѓе од страна на нацистичкиот режим и неговите соработници.

Терминот “Холокауст” се однесува на актите на геноцид за време на Втората светска војна – и денес многу научници се согласуваат дека тоа се однесува на геноцидот врз Евреите (познат како Шоа) и Ромски термини кои се користат за да ги именуваат нацистичките обиди за елиминирање на ромското население – се Порајмос или Фарајимос (воодушевување или уништување), Самударипен (масовно убиство) и Кали траш (црна страв).  Нацистите, исто така беа насочени кон истребување на ЛГБТ, лица со хендикеп и политички неистомисленици кои не се вклопуваат во моделот на „Супер-Ариецот“.

 

По почетокот на Втората светска војна во 1939 година, режимот на Нацистите одлучи да ги отстрани сите Роми и Синти од територијата на Третиот рајх. Ним им беше наредено да се населат и сместат во еврејски гета и логори. Првата депортација се случи на 16 мај 1940 година од Равенсбурк во логорите на окупираната Полска.

Според архивите и најдените податоци, во март 1944 година Третиот рајх имал 22 големи концентрациони логори и 165 работнички кампови. Се смета дека тој број е поголем, односно дека имало 58 главни и 958 регионални кампови, или вкупно 1.016 кампови. Поголеми концентрациони логори биле: ДАХАУ во Германија, Треблинка во Полска, Јасеновац – Хрватска, и најголемиот нацистички концентрационен логор за масовно истребување е АУШВИЦ во Полска.

Ромскте деца и семејства биле користени за експериментите на одделот за Расна Хигиена и Популациона Биологија од страна на д-р Роберт Ритер и неговата помошничка Ева Јустин. После долгите теренски истражувања, интервјуа и медицински прегледи заклучиле дека Ромите немаат „чиста“ крв и како такви претставуваат опасност за германската расна чистота поради тоа донеле заклучок дека мора да се протераат или истребат. Дел од децата испратени во концентрациониот логор биле подложени на експериментите на Јозеф Менгеле (непотребна ампутација на екстремитетите, намерно инфицирање со тифус, инекција со хлороформ во срцето, стерилизаија и др.). Повеќето од децата на крајот биле убиени во гасните комори. Преживеале само 4 деца!

Над еден милион луѓе депортирани во Аушвиц загинаа таму. Се проценува дека шест милиони Евреи биле истребени во логорите на смртта. На 27 јануари 1945 година во Аушвиц – најголемиот нацистички концентрационен логор на смртта, сè уште имало околу 7.000 затвореници, односно луѓе кои што не беа испратени на маршевите на смртта, а повеќето од нив беа деца не постари од 15 години и лица на средновечна возраст, прегладнети и неподвижни. Истиот ден, Аушвиц беше ослободен од Црвената армија и тоа што го видоа војниците беше комшмар и нешто надвор од нормалното. Што се однесува на Ромите, кои што беа затвореници во логорот, нивниот број бил само 4!

Советот на Европа беше движечкиот дух зад воведувањето на Денот на сеќавање на холокаустот и спречување на злосторства против човештвото.
Министрите за образование од земјите-членки ја донесоа одлуката во октомври 2002 година. Додека Германија и Франција го избраа 27 јануари, денот кога беше ослободен Аушвиц, Денот на холокаустот варира во другите земји во согласност со соодветното историско искуство.

На 1 ноември 2005 година, генералното собрание на ОН со резолуцијата 60/7 го прогласува 27 јануари за меѓународен ден за сеќавање на холокаустот. На овој ден се сеќаваме на околу 6 милиони убиени евреи, над пола милион убиени Роми, и уште 11 милиони останати луѓе, кои што беа жртви на нацистите и нивните соработници.Се сеќаваме и на нашата одговорност како луѓе и општество, ужасите од тој период да не се заборават!

Кога станува збор за ХОЛОКАУСТОТ, секогаш помислуваме на одреден морничав и мрачен период од Втората светска војна, помислуваме на нацистите, помислуваме на наредбите на Хитлер, на масовното истребување на Ромите, Евреите, истребување на ЛГБТ, лица со хендикеп и политички неистомисленици. Но, многу е важно истото да не го заборавиме и да креираме свест, и знаење помеѓу нашите врсници за истото. Мораме да се потсетуваме на лошите работи, безмислените, грозни и мрачни случувања во минатото, затоа што ако не ги препознаваме истите во нашите општества, тие можат да се случат повторно, сега и во иднина. Мора да делуваме во сегашноста, влечејќи лекции од минатото, за да обезбедиме сигурна иднина за сите нас како човештво!

Categories
Новости

РРОМА одржа онлајн семинар – 75 години сеќавање

Во рамките на проектот ” 75 години сеќавање – Младите Роми и не-Роми се борат против заборавање ”  поддржан од програмата Europe for Citizens, РРОМА го одржа првиот онлајн семинар на темата холокауст, едукација и млади. Семинарот се одржа од 24-26 јуни 2020 година, користејќи ја ZOOM платформата.

Учесници на онлајн средбата беа околу 36 претставници од Романија, Македонија, Германија, Србија, Бугарија, Унгарија, Грција, Италија, Албанија.

Покрај техничките објаснувања и генералните презентации на тимот и проектот, учесниците имаа можност да слушнат за историскиот конструкт за Антициганизам и неговото влијание за време на Втората светска војна, презентирана од страна на Мустафа Јакупов – РРОМА ( Северна Македонија), Ромскиот геноцид – “Што ни кажува историјата?” од страна на д-р Милован Писари ( Србија), г-ѓа Оана Балутеску од програмата Europe for Citizen – Романија. Исто така се даде осврт на работа и едукација со млади на темата поврзана со холокаустот како и ситуацијата со Старо Сајмиште во Србија и Законот за заштита на споменици.

 

 

 

Наредниот онлајн семинар ќе се одржи од 28-29 Јули 2020 година, од страна на партнер организацијата Amaro Foro (Берлин).

За повеќе информации следете не на:

Facebook

Categories
Новости

European Remembrance and Solidarity – Our Right to Remember! was implemented by RROMA and its partners

The project « European Remembrance and Solidarity – Our Right to Remember! » was funded with the support of the European Union under the Programme “Europe for Citizens” with the project number 600669-CITIZ-1-2018-1-MK-CITIZ-REMEM. The project was implemented from 01.09.2018 to 29.02.2020. 

The methodology was based on an inclusive, empowering and participatory approach, taking the needs and interests of young people, experts and partners into account, and building partnerships on all levels to transfer, disseminate and exploit successful practices within and outside the network in various context. The methodology was focusing on different working groups, non-formal education, sharing and discussions in the plenum, thematic workshops with experts, plenary sessions with stakeholders, field trips, and encounters with a Holocaust survivors.Also, we included the needs of individual citizens for education, remembrance and active citizenship. Also, the project operated in accordance with the General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 while implementing its activities.

The project started with preparatory meeting in Kratovo, North Macedonia from 03.11 to 05.11.2018. At this meeting, 15 participants from partner countries developing of a project steering group, finalizing the project flow and share responsibilities, concepts and dissemination strategy, prepare visibility tools and communication channels, main FB page (https://www.facebook.com/righttoremember/) for visibility and using RROMA’s web-site as well (https://bit.ly/2W3u3d2).

5 main events have been carried out within this project:

Event 1 International Conference “The Roma Holocaust – 75 years of Remembrance”

Participation: The event involved 50 citizens, including 4 participants from the city of Kratovo, Gostivar, Skopje, Berovo (North Macedonia), 3 participants from the city of Belgrade (Serbia), 2 participants from Tirana (Albania), 3 participants from Berlin (Germany), 1 participants from Thessaloniki (Greece), 1 participant from Sofia (Bulgaria), 3 participants from Budapest (Hungary), 1 participant from Rome (Italy), 1 participant from Strasbourg (France), 1 participant from Brussels (Belgium), 30 participants from Timisoara (Romania)

Location / Dates: The event took place in Timisoara, Romania, from  26.01.2019  to 29.01.2019

Short description:  The aim of the event was a 4 days conference to create synergies and cooperation in the field of Remembrance with experts from Germany (prof. Kychukov), Serbia (Prof.Pisari), Greece (Youth psychologist M-R Urania Raptor), as well as from North Macedonia, Albania, Bulgaria, Hungary, Romania etc.This was done in cooperation with the West University of Timisoara using their premises for the conference and workshops with History students and High school students. Over 50 participants attended the events (https://bit.ly/2KHyy80)

Event 2 Expert meeting on Holocaust educational tools and materials
Participation: The event involved  25  citizens, including 5 participants from the city of Kratovo, Gostivar, Skopje, Berovo, Stip (North Macedonia), 2 participants from the city of Belgrade (Serbia), 2 participants from Tirana (Albania), 8 participants from Berlin (Germany), 1 participants from Thessaloniki (Greece), 2 participant from Sofia (Bulgaria), 2 participants from Budapest (Hungary), 3 participants from Resita (Romania)

Location / Dates: The event took place in Berlin, Germany, from  29.03.2019 to 02.04.2019

Short description:  The aim of the event was to build capacities of 25 youth educators and experienced experts using the premises of the Cultural and Documentation centre of German Sinti and Roma as expert institution and visiting the concentration camp Sachsenhausen; using new educational tools on working Roma Genocide in a political frame including guidelines for advocacy, listening to testimonies of Holocaust survivor (https://bit.ly/2W7H05K)

Event 3 Youth event on Remembrance
Participation: The event involved  50  citizens, including  9 participants from the city of Kratovo, Gostivar, Skopje, Berovo, Stip (North Macedonia), 5 participants from the city of Belgrade (Serbia), 5 participants from Tirana (Albania), 5 participants from Berlin (Germany), 5 participants from Thessaloniki (Greece), 5 participant from Sofia (Bulgaria), 3 participants from Budapest (Hungary), 6 participants from Resita (Romania), 2 participants from Istanbul (Turkey), 1 participant from Vienna (Austria), 2 participant from Rome (Italy), 1 participant from Lisabon (Portugal), 1 participant from Brussels (Belgium)

Location / Dates: The event took place in Kratovo and Skopje (North Macedonia), from 31.08.2019 to 05.09.2019

Short description:  The aim of the event was to disseminate and have young people participate in an event where they learn about the Holocaust with a specific focus on the Roma genocide during WWII Around 50 participants coming from different European countries were learning about different cultures, history, exchanging experiences, as well as visiting the Jewish Holocaust Memorial Centre in Skopje (https://bit.ly/3aRDQZ8)

 Event 4 Training of Remembrance educators and researchers

Participation: The event involved  30  citizens, including  4 participants from the city of Kratovo, Gostivar, Skopje (North Macedonia), 2 participants from the city of Belgrade (Serbia), 2 participants from Tirana (Albania), 4 participants from Berlin (Germany), 2 participants from Thessaloniki (Greece), 2 participant from Sofia (Bulgaria), 10 participants from Budapest (Hungary), 4 participants from Resita (Romania)

Location / Dates: The event took place in Budapest (Hungary), from 14.10.2019 to 18.10.2019

Short description:  The aim of the event was participants from the project partners to receive capacity building to act as multipliers and educators/trainers to lead their country educational and remembrance activities (https://bit.ly/2W8XRVL) and finalize input to the materials/workshops sessions developed within the project.

Event 5 European Education and Remembrance on Roma Genocide meeting

Participation: The event involved 25 citizens, including 4 participants from the city of Kratovo, Gostivar, Skopje, Berovo (North Macedonia), 2 participants from the city of Belgrade (Serbia), 2 participants from Tirana (Albania), 2 participants from Berlin (Germany), 1 participants from Thessaloniki (Greece), 1 participant from Sofia (Bulgaria), 1 participants from Budapest (Hungary), 2 participants from Resita (Romania), 10 participants from Brussels (Belgium).

Location / Dates: The event took place in Brussels (Belgium), from 27.01.2020 to 29.01.2020

Short description:  The aim of the event was to participate and meet relevant stakeholders in European event on the topic. Such event was organized in the EP from the Roma MEP’s and partners from the project countries participated in the event, also 2 persons from the partnership with ERGO network participated in the meeting with commissioner Dalli presenting about the project and speaking about reconciliation and the Roma genocide (https://bit.ly/3cXSMqc).

Additional activities included:

Youth Remembrance Day 27.01.2019: A commemoration event organized in the synagogue in cooperation with the Jewish community in Timisoara, bringing together Roma and Jewish communities together as well as local citizens from Timisoara.

Local remembrance and education on Roma Genocide activities in project countries running from 01.03.2019 until the 31.01.2020:  Initially, planned to start after October 2019, the partners decided that there was sufficient material to start the workshops earlier and improve them based on the project implementation and meetings. Draft workshops were implemented during the meeting in Timisoara in January 2019. 10 workshop per country with students in North Macedonia, Serbia, Albania, Greece, Romania, Hungary, Bulgaria using the developed workshops methodology (https://bit.ly/2SjTMx8) reaching out and involving above 1500 young people during the workshops were implemented by the partners.

Within the project, the project partners created materials and localized workshops, creating adapted session outlines and information. Material examples can be found here. For more information about the project, you can contact RROMA at info@rromassn.org.

 

Categories
Новости

Состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” во Брисел

Во периодот од 27.01 до 29.01 во Брисел се оддржа состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

На состанокот учестуваа партнерите од Македонија, Романија, Германија, Унгарија, Србија, Грција, Албанија и Белгија. Се разговараше за крајните продукти од проектот и дисеминација на истите. Учесниците имаа можност да присуствуваат на настанот организиран во Европскиот парламент посветен на Холокаустот, со акцент на Синтите и Ромите како жртви од Втората светска војна.

 

 

 

 

Исто така, дел од партнерите учестуваа на состанокот со комесарката Елена Дали организиран од страна на партнерот ЕРГО, каде што зборуваа за важноста на признавање на геноцидот извршен врз Синтите и Ромите за време на Втората светска војна.

Проектот е поддржана од Europe for Citizens програмата на Европската комисија.

Повеќе информации за проектот може да се најдат на страницата: https://www.facebook.com/righttoremember/.

Categories
Новости

Заврши младинската размена во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!”

Во периодот од 31.08 до 05.09 во Кратово (Хотел Кратис) се оддржа младинската размена во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

Учествуваа млади од Македонија, Романија, Германија, Турција, Унгарија, Србија, Грција, Албанија, Италија, Португалија, Австрија итн. Учесниците на младинската размена имаат можност да го надоградуваат своето знаење за историјата на Ромите, сеќавањето на Ромскиот геноцид и во областа на борбата против антициганизамот преку работа со едукативни материјали од документациониот и културен центар на германските Синти и Роми, како и посета на Меморијалниот центар на Евреите посветен на жртвите од Втората светска војна.

Младинската размена е поддржана од Europe for Citizens програмата на Европската комисија.

Повеќе информации за младинската размена и проектот може да се најдат на страницата: https://www.facebook.com/righttoremember/ и албумот .

 

Categories
Конкурси Новости

Повик за учество на младинска размена во рамките на проектот „Европско сеќавање и солидарност – нашето право на сеќавање“

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учесници за младинската размена која што се организира во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија. Младинската размена се оддржува од 31.08 до 05.09 во Кратово (Хотел Кратис).

Учесниците на младинската размена ќе имаат можност да го надоградуваат своето знаење во областа на борбата против антициганизамот и сеќавање на Ромскиот геноцид преку работа со едукативни материјали од документациониот и културен центар на германските Синти и Роми, како и посета на Меморијалниот центар на Евреите посветен на жртвите од Втората светска војна.

Младинската размена е поддржана од Europe for Citizens програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

 

  • Млади Роми и не-Роми од 18 до 30години (можни се исклучоци)
  • средношколци/ки, младински работници/чки, волонтери/ки, лидери/ки
  • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 28 август 2019 година (среда), до крајот на денот (23:59)!

Ве очекуваме!

Ви благодариме за покажаниот интерес!

 

Categories
Новости

Заврши семинарот во рамките на проектот „Европска солидарност и сеќавање – нашето право на сеќавање“

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација заедно со партнер-организацијата Амаро Форо од Германија од 29 март до 02 април 2019 година во Берлин го организираше интернационалниот семинар за едукација на тема Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

Учесниците на семинарот имаа можност да го надоградуваат своето знаење во областа преку работа со едукативни материјали во документациониот и културен центар на германските Синти и Роми и посета на спомениците подигнати за сеќавање на различните жртви на национал-социјализмот за време на Втората светска војна.

  

Исто така, беше организирана едукативна посета на концентрациониот логор Саксенхаузен каде што учесниците имаа можност да слушнат за третманот на Синтите и Ромите во логорот и да учестуваат во едукативна работилница организирана во просториите на центарот.

 

Последниот ден беше посветен на рефлексија и подготовка на следните активности, вклучувајќи ги едукативните материјали во рамките на проектот. По завршувањето на средбата, претставникот на РРОМА замина за Брисел каде што присуствуваше во рамките на конференцијата организирана од страна на програмата која што го поддржува проектот.

Categories
Новости

Конференција во Темишвар за одбележување на меѓународниот ден на Холокаустот

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација заедно со партнер-организацијата Нево Парудимос од Романија од 26 до 29 јануари 2019 година во Темишвар организараше конференција за одбележување на меѓународниот ден на Холокаустот во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

Конференцијата насловена “75 години сеќавање” се оддржа во соработка со универзитетот од Темишвар и еврејската заедница на градот. Истата имаше за цел да зборува за Ромскиот геноцид кој што се случи за време на Втората светска војна, со посебен акцент на Романија и Балканот, и да гради заедништво и солидарност при одбележувањето на овој важен ден.

На конференцијата учество зедоа експерти од Германија, Србија, Грција, Македонија, Романија, Албанија, Бугарија, Унгарија и останати европски земји.

Експертот, господинот професор Христо Ќучуков зборуваше за идеологијата на тогашната нацистичка Германија и како истата успеа да убие милиони луѓе низ Европа и светот. Тој сподели своја лична приказна од животот на неговите дедо и баба, кои што го преживеале тој ужас.

Господинот професор Милован Писари зборуваше за ужасите на геноцидот врз Ромите во Србија и на кој начин истиот бил спроведуан.

По излагањата на професорите следеа презентации од страна на преставниците на граѓанскиот секто кои во своите излагања дадоа акцент на сеќавањето како важен дел од европската историја и овозможувањето на Ромите да ги уживаат своите права како рамноправни граѓани во општеството.

Учесниците на конференцијата зедоа учество во заеднички комеморативен настан во Синагогата во Темишвар организиран со еврејската заедница на градот.

Следниот ден во просториите на Универзитетот, дел од тимот кои што го раководи проектот “Европско сеќавање и солидарност-Нашето право на сеќавање!” организираа и водеа работилници со студенти по историја и учесници од средните училишта на градот. При тоа, учесниците имаа можност да бидат дел од една работилница со генерални податоци и факти за Ромскиот геноцид и една работилница која што се фокусираше на специфична европска земја и геноцидот на Ромите во таа земја за време на Втората светска војна.

Вакви работилници ќе следат во сите партнерски земји кои што се дел од проектот. Следниот настан во рамките на проектот ќе биде организиран во Берлин во вид на обука на експерти и млади истражувачи на темата. За подетални информации и вести од настанот може да се потсети страната.

Categories
Новости

Подготвителна средба во рамките на проектот „Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!“

Од 3 до 5 ноември 2018 година до хотел Кратис – Кратово, Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација го организираше подготвителниот состанок во рамките на новиот проект „Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!“ поддржан од Europe for Citizens програмата на Европската Унија.

Овој проект има за цел да го подигне знаењето и свеста за Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна концентрирајќи се на настаните што се случиле на Балканот, на територијата на Унгарија и Транснистрија пред, за време и по Втората светска војна, со цел да се зачува сеќавањето на Ромите – жртви на нацистите.

Фундаменталните европски вредности се изградени врз историското искуство на сеќавање и солидарност и за тоа треба да зборуваме за заборавениот Ромски геноцид, за над 500.000 жртви и продолжувањето на социјалната исклученост, антициганизам и говорот на омраза како последица на незнаењето и недостатокот на информации и признавање на Ромскиот геноцид.

Овој проект гради капацитети на едукатори, граѓани и граѓански организации за да водат едукативни и граѓански иницијативи за сеќавање и едукација на локално, национално и европско ниво. Исто така, ги открива слабо истражуваните области на Холокаустот над Ромите на пошироката јавност, стимулира дебати за нашата култура на сеќавање за и со Ромските заедница, со фокус на улогата на младите луѓе сега и во иднина за зачувување на нашето европско сеќавање.