Categories
Конкурси Новости

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА “ InterculturART ”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “ InterculturART ”, која што ќе се оддржи  од 02 до 12 јули La Pedaru – Бребу, Романија.

Целта на младинската размена е размислување за младите бегалски групи со кои партнерските организации работат секојдневно, да создадеме мостови помеѓу мигрантите и локалните заедници преку култура, уметност и образование, како и истакнување на европската култура и вредности, погодни за обезбедување на процес на вклучување во две насоки во европското општество.

45-те млади учесници од Северна Македонија, Словенија, Полска, Грција и Романија, ќе ја имаат можноста:

  • Да се ​​зајакнат 45 млади бегалци, баратели на азил и млади со миграциско потекло или заинтересирани волонтери
    градење на отворено европско општество кон бегалците.
  • Да се ​​зголеми самопочитта на 45 млади луѓе кои доаѓаат од критично загрозена средина со вработување на различни средства за уметност и креативност за поттикнување на отворен дијалог и разбирање на миграцискиот предмет во текот на проектот.
  • Да им овозможи на 45 учесници да организираат настани „Животна библиотека“ во нивните заедници;
  • Да се ​​обезбеди безбеден простор каде 45-те учесници можат да ги споделат своите животни приказни и да формираат врски помеѓу нив и Милковени селска млада заедница;
  • Да се ​​зголеми свеста на 45 учесници за важноста од прифаќање, вклучително и поддршка на азил трагачи и мигранти во вклучените земји.

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

 

На повикот може да се пријават:

  • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
  • средношколци, младински работници, волонтери
  • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до  25 јуни 2021 година (петок), најдоцна до 18:00 часот!

Пред заминување за Романија со селектираните учесници ќе се одржи средба на онлајн ЗООМ платформата.

Ве очекуваме!