Categories
Uncategorized Новости

ЗАВРШИЈА ДЕЛ ОД АКТИВНОСТИТЕ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ,,INVISIBLE POWER”

На 8ми и 9ти октомври 2022 во хотел Кратис, Кратово се одржаа дел од активностите со цел имплементација на проектот ,,Invisible Power” како дел од активносите за застапување и мобилизација на Ромите поконкретно на Ромската жена, финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка како дел од стратешкото партнерство во рамки на ,,New solutions to old problems”.

Општа цел е да се поддржат и едуцираат девојките и жените Ромки со цел да стекнат доволно самодоверба, и да ја подигнат свеста за „Невидливата моќ“, да ги постават нивните приоритети и да се борат за нивната позиција во ромските семејства и македонското општество. Тие веќе се охрабрија да ги споделат своите приказни, квалитети и вредности кои ја сочинуваат нивната невидлива сила и за таа цел викендот на 8ми и 9ти октомври во хотел Кратис, Кратово се одржа средба со нив на која беа ангажирани професионален фотограф и шминкер кои пробаа да ја пренесат за секоја од нив сторијата и мотото за нивната невидлива моќ преку фотографија.

На средбата присуствуваше и филмска екипа од Унгарија која направи интервјуа кои ќе бидат дел од краток филм во рамки на проектите од Норвешки Фонд за Грантови за Регионална Соработка. Фотографиите и прикаските од Ромските жени ќе бидат првично дел од онлајн кампања а финалниот настан ќе биде изложба на која ќе се поканат и многу други жени со надеж дека ќе се поттикнат и тие да ја откријат и реализираат нивната невидлива моќ.

Categories
Новости

Се одржа онлајн состанок во рамките на проектот “Invisible Power”

На 20,07,2022 на онлајн ЗООМ  платформата се одржа средба со Ромските девојки и жени во рамките на проектот ,,Invisible Power” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant.

На овој состанок жените и девојките имаа можност да ги споделат своите приказни, и да ја споделат нивната невидлива моќ.

Вториот дел од состанокот се разговараше за обврските и активностите кои треба да ги реализираат, Ромските девојки и жени беа информирани за реализацијата на кампањата и закажаната заедничка средба која е предвидена да се одржи на 10 и 11 Септември

.

 

Categories
Новости

ОДРЖАНА ЗООМ СРЕДБА СО РОМСКИТЕ ЖЕНИ И ДЕВОЈКИ ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ INVISIBLE POWER – НЕВИДЛИВА СИЛА”

На 01.06.2022 година, РРОМА одржа онлај ЗООМ средба со Ромските жени и девојки во рамките на проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant. Средбата се одржа во ресторан Домини, Скопје.

                      

На средбата се разговараше за активностите кои следат, и добија информации и концепт за подготовки за одржување на нивните фокус групи, kако и за процесот на потпишување на нивните договори.

                          

 

 

Categories
Новости

Одржана средба со Ромските жени и девојки во рамките на проектот Invisible Power – НЕВИДЛИВА СИЛА”

На 26.04.2022 година РРОМА ia  одржа правата средба со  Ромските жени и девојки во рамките на проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant. Средбата се одржа во ресторан Домини, Скопје.

        

На средбата Ромските жен и и девојки, добија имформации за целите на проектот, разговаравме за нивните цели и очекувања, како и за понатамошните активности кои следуваат во склоп на проектот.

На вториот дел од средбата, Ромските девојки и жени имаа можност да размислат и дел од нив да ја откријат Невидлива сила.

 

Categories
Конкурси Новости

Одржан онлајн состанок во рамките на проектот ,,Invisible Power”.

На 20ти април РРОМА со партнер организацијата Slovo 21 – Чешка одржаа онлајн состанок на зоом платформата во рамките на проектот ,,Invisible Power”  финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant.

 

На овој состанок се дискутираше за идните активности и средби кои треба да се реализираат во рамките на проектот како и за селекцијата на жени кои ќе земат учество. Освен за тековните и идните активности, на средбата исто така се разговараше за стратегијата и методите кои ќе се користат во текот на  реализацијата на проектот.

 

             

Categories
Конкурси Новости

Повик за учество во проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила”

РРОМА објавува повик за активно учество на Ромски жени и девојки во рамките на проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant. Проектот ќе се реализира до Декември 2022 година.

Целта  на проектот е подигање на свеста за „Невидливата сила“ преку која жените Ромки можат да влијаат и да ги променат навиките на нивните заедници. Овој проект ќе ги истакне Ромките кои се дел од ова општество и ги решаваат истите проблеми и уживаат во истите мали нешта како жените од мнозинското општество, со цел да се обезбеди активно учество на Ромските жени и девојки како да излезат од затворената зона, и да им се даде можност да ги изразат своите силни страни, но и нивните недостатоци.

На жените и младите девојки Ромки ќе им биде понудена можност:

 • Да имаат средба / обука со жени експерти / ментори (на „Невидлива моќ“, еманципација, позитивни примери, активирање)
 • Создавање и споделување приказни за жените,
 • Средби и сесии со професионален фотограф и шминкер,
 • Креирање кампања на социјалните мрежи
 • Фотосесија и дизајнирање слоган за секоја фотографија
 • Да се ​​запознаат Ромските жени и девојки  со еднаквите права на жените и да се охрабрат да ги бараат своите права на еднаквост.
 • Да се охрабрат Ромските жени и девојки да ги споделат своите приказни, што се променило за да можат девојките Роми да ги покажат своите вредности и што ги обесхрабрувало Ромките да го прават тоа претходно.
 • Преку фотографијата да ги изразат своите силни страни, но и нивните несовршености, а во исто време да се надеваат дека секоја друга жена ќе се види на поединечни слики, дека со својата невидлива моќ можат да влијаат и да го променат циклусот на нивните заедници.

На повикот може да се пријават:

 • Ромски жени и девојки
 • Заинтересирани да научат нови вештини
 • Да работат со Ромски жени и девојки од нивната заедница

Заинтересираните учесници може да се прјават пополнувајќи ја апликацијата најдоцна до 08 Март 2022 година, најдоцна до 18:00 часот

This project is part of the project New Solutions To Old Problems – exchange of new type of approaches in the field of Roma integration”, funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.