Categories
Конкурси Новости

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА ,,F.A.E – FOOD, AIR & EXERCISE – THE TRIANGLE OF HEALTH” – ИТАЛИЈА

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “F.A.E – Food, air & exercise – The triangle of Health”, која што ќе се оддржи  од 04 до 11 јули 2022 година (04 и 11 јули денови за патување) во Sasso di Castalda – Потенза, Италија.

Целта на младинската размена е да се изнајде психофизичка рамнотежа и да се промовира здравиот начин на живот кој во голема мера беше променет за време на пандемијата со Ковид-19. Преку оваа младинска размена ќе се истакне важноста на здравјето, благосостојбата и различните начини на кои може да се води здрав живот.

42 млади учесници од Македонија, Италија, Германија, Турција, Романија и Грција ќе ја имаат можноста:

 • Да учествуваат во колаборативни работилници
 • Да учествуваат во спортски активности (јога, планинарење итн..)
 • Да го збогатат знаењето како да одржат социјални активности во руралните средини.
 • Да го зголемат знаењето за здравиот начин на живот.
 • Да обрнат внимание на својот начин на живот.

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 26 години (можни се исклучоци)
 • Средношколци, младински работници, волонтери
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Задолжителни документи за патување на учесниците:

 • Валиден пасош (6 месеци пред рокот на истекување)
 • Патничко осигурување
 • Дигитален ковид сертификат добиен по извршена вакцинација со една од вакцините одобрени од ЕМА ( вакцинирани најмалку 14, а најмногу 270 дена пред патувањето во ЕУ)
 • Потврда за оздравување (за оние кои прележале ковид-19 во претходните 180 дена)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 15 јуни 2022 година (среда), најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации.

Categories
Конкурси Новости

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА “Plastic is the new green” – Италија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “Plastic is the new green”, која што ќе се оддржи  од 03 до 11 мај 2022 година (03 и 11 мај денови за патување) во Pignola – Потенза, Италија.

Целта на младинската размена е да се споделат знаење за заштита на животната средина намалувајќи го нивото на загадување направено од нас самите, со специфична цел „Рециклирај“. Преку младинската размена ќе развиеме ново чувство кај младите за тоа како да се рециклира и живее во одржлива заедница.

48 млади учесници од Северна Македонија, Австрија, Португалија, Турција, Грција, Шпанија и Романија ќе ја имаат можноста:

 • Да се ​​зголеми знаењето  за заштита на животна средина;
 • Да се ​​зголеми знаењето за трите 3 R на рециклирање за време на проектот „Намали (Reduce) рециклирање (Recycle) на повторна употреба (Reuse)“
 • Да се ​​развие чувството за иницијатива, учество и вклученост кај 48 млади луѓе со уметнички и занаетчиски вештини;
 • Да се ​​промовираат социјални иницијативи за унапредување на употребата на креатив-рециклирање како начин да живееме во  подобро опкружување околу нас;

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 26 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Задолжителни документи за патување на учесниците:

 • Валиден пасош (6 месеци пред рокот на истекување)
 • Патничко осигурување
 • Дигитален ковид сертификат добиен по извршена вакцинација со една од вакцините одобрени од ЕМА ( вакцинирани најмалку 14, а најмногу 270 дена пред патувањето во ЕУ)
 • Потврда за оздравување (за оние кои прележале ковид-19 во претходните 180 дена)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 1 април 2022 година (петок), најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации

Програма

Ве очекуваме!