Categories
Новости

РРОМА одржа онлајн семинар – 75 години сеќавање

Во рамките на проектот ” 75 години сеќавање – Младите Роми и не-Роми се борат против заборавање ”  поддржан од програмата Europe for Citizens, РРОМА го одржа првиот онлајн семинар на темата холокауст, едукација и млади. Семинарот се одржа од 24-26 јуни 2020 година, користејќи ја ZOOM платформата.

Учесници на онлајн средбата беа околу 36 претставници од Романија, Македонија, Германија, Србија, Бугарија, Унгарија, Грција, Италија, Албанија.

Покрај техничките објаснувања и генералните презентации на тимот и проектот, учесниците имаа можност да слушнат за историскиот конструкт за Антициганизам и неговото влијание за време на Втората светска војна, презентирана од страна на Мустафа Јакупов – РРОМА ( Северна Македонија), Ромскиот геноцид – “Што ни кажува историјата?” од страна на д-р Милован Писари ( Србија), г-ѓа Оана Балутеску од програмата Europe for Citizen – Романија. Исто така се даде осврт на работа и едукација со млади на темата поврзана со холокаустот како и ситуацијата со Старо Сајмиште во Србија и Законот за заштита на споменици.

 

 

 

Наредниот онлајн семинар ќе се одржи од 28-29 Јули 2020 година, од страна на партнер организацијата Amaro Foro (Берлин).

За повеќе информации следете не на:

Facebook

Categories
Новости

Состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” во Брисел

Во периодот од 27.01 до 29.01 во Брисел се оддржа состанок во рамките на проектот “Европско сеќавање и солидарност – Нашето право на сеќавање!” поддржан од програмата Europe for Citizens на Европската Унија.

На состанокот учестуваа партнерите од Македонија, Романија, Германија, Унгарија, Србија, Грција, Албанија и Белгија. Се разговараше за крајните продукти од проектот и дисеминација на истите. Учесниците имаа можност да присуствуваат на настанот организиран во Европскиот парламент посветен на Холокаустот, со акцент на Синтите и Ромите како жртви од Втората светска војна.

 

 

 

 

Исто така, дел од партнерите учестуваа на состанокот со комесарката Елена Дали организиран од страна на партнерот ЕРГО, каде што зборуваа за важноста на признавање на геноцидот извршен врз Синтите и Ромите за време на Втората светска војна.

Проектот е поддржана од Europe for Citizens програмата на Европската комисија.

Повеќе информации за проектот може да се најдат на страницата: https://www.facebook.com/righttoremember/.

Categories
Новости

Заврши младинската размена “Know your identity through art”

РРОМА учествуваше на младинската размена “Know your identity through art”, која што се одржа од 25 до 31 јули 2019 во Решица, Романија.

Учесниците на младинската размена истражуваа за својата култура и идентитет, научија за концептите на зајакнување и активно граѓанство, истовремено учејќи за Ромската култура и наученото го презентираа преку уметност.

Уметноста може да биде алатка за зајакнување и пренесување на пораките за толеранција и почит, но и прифаќањето на различностите. Тоа го докажаа учесниците од Македонија, Естонија, Романија, Германија и Чешка работејќи и живеејќи заедно во Решица, каде што се стекнаа со нови вештини и техники со кои што истовремено научија повеќе за различните култури и идентитети низ Европа, вклучувајќи ја Ромската заедница.

    

Младинската размена беше поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

Categories
Новости

Заврши семинарот за застапување за време на Ромската недела во Брисел

РРОМА заедно со своите партнери го организираше семинарот за застапување, кој што се оддржаа од 16 до 22 март 2019 година во Брисел. Во рамките на семинарот учество зедоа повеќе млади од Македонија со различни профили.

Учесниците има можност да бидат дел од активностите на Ромската недела во Брисел, која што се оддржаа од 18 до 21 март 2019 година во Европскиот парламент, како и дел од доделувањата на наградите за Ромска интеграција 2019 и награда за граѓански права 2019. Младите, исто така беа дел од традиционалниот доручек со европратениците кои што се оддржува во ресторантот на Европскиот парламент.

 

Семинарот им овозможи на младите учесници да добијат информации за функционирањето на различните структури и работните механизми во рамките на ЕУ институциите, да добијат информации за ЕУ политиките кои што ги таргетираат Ромите и да креираат свои стратегии за застапнување и кампањи за подигање на свеста за Антициганизмот на европско ниво.

    

Categories
Новости

Заврши младинскиот семинар за време на Ромската недела во Брисел

Од 6 до 13 април 2018 година во Брисел се оддржа младинскиот семинар за застапување организиран од ternYpe интернационалната Ромска младинска мрежа и Документарниот и Културен центар на германските Синти и Роми, поддржан од Еразмус плус програмата на Европската комисија. На семинарот учество зедоа околу 40 млади Роми и не-Роми од 12-тина европски држави.

Младите учесници работеа во три работни групи на темите: а) Антициганизам, б) Партиципација и в) Застапување. 

Учесниците, исто така учествуваа на настаните во Европскиот парламент за време на Европската Ромска Недела од 8 до 12 април 2018 година. 

На 12 април имаа заеднички појадок со претставници од Европската комисија и Евро-пратеници каде што дискутираа за предизивиците на младите Роми во Европа.

Повеќе за семинарот на линковите:

http://www.euronews.com/2018/04/09/integrating-eu-s-minority-roma-community

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/3100316/romano-them.html