Categories
Конкурси Новости

Повик за младинската размена “Tolerance brings Harmony” – Романија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “Tolerance brings Harmony”, која што ќе се оддржи  од 07 до 18 септември 2019 во Решица, Романија.

Целта на младинската размена е  да ги мотивира и вклучи младите учесници во активности кои што промовираат почитување на човековите права, толеранција и хармонија, како и приближување на концептот на волонтирање и активно граѓанство во адресирањето на дискриминацијата како феномен на исклучување на различните млади луѓе во нашите општества.

54 Учесници од Македонија, Романија, Грција, Германија, Чешка и Италија ќе учат заеднички во интеркултурна средина за концептите на активно граѓанство, застапување, човекови права и волонтерство, и ќе имаат можност низ активности од сферата на неформалното образование да ги зајакнат своите вештини. А, преку театар, музика, и игра да ги претставаат резултатите од оваа размена.

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

  • Млади Роми и не-Роми од 16 до 22 години (можни се исклучоци)
  • средношколци, младински работници, волонтери
  • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 19 август 2019 година (понеделник), до крајот на денот (23:59)!

Ве очекуваме!

Ви благодариме за покажаниот интерес!

Categories
Новости

Заврши младинската размена “By your side”

Од 15 до 23 декември 2018 во Краков и Закопане (Полска) се оддржа младинската размена “By your side” поддржана во рамките на Еразмус плус програмата на Европската Унија.

Организатор на младинската размена беше младинската организација Stowarzyszenie Ryza од Краков. Партнери на размената беа РРОМА од Македонија и Elektrenu kulturos centras од Литванија.

Учесниците работеа на темите толеранција, почит и прифаќањето на различностите. 39 учесници од Македонија, Полска и Литванија учеа за човекови права, интеркултурен дијалог и алатки за борба против феноменот на расизмот, ксенофобијата, шовинизмот и фашизмот во нашите општества. Продуктот во вид на флеш-моб беше претставен на јавноста во Закопане.

РРОМА учествуваше со 13 учесници, кои што беа претходно селектирани за учество. Лидери на групата беа Надир Усеин и Елвис Кундевски.

Categories
Конкурси Новости

Повик за младинска размена во Полска!

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “By your side”, која што ќе се оддржи од 15 до 23 декември 2018 во Краков, Полска.

Темата на младинската размена е толеранцијата, почитта и прифаќањето на различностите. Учесниците од Македонија, Полска и Литванија ќе учат за човекови права, интеркултурен дијалог, алатки за борба против феноменот на расизмот, ксенофобијата, шовинизмот и фашизмот во нашите општества.

Проблемот со расизмот, нетолеранцијата, социјалната исклученост доаѓа од незнаење, или поточно од страв предизвикан од недостаток на знаење, поради што веруваме дека оваа младинска размена ќе им помогне на учесниците не само да го прошираат своето знаење, туку да развијат почит и толеранција кон разновидноста во нашите општества.

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

  • Млади Роми и не-Роми од 16 до 21 година (можни се исклучоци)
  • младински работници, волонтери итн.
  • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници
  • подготвителната средба е од 12 до 14 ноември 2018 каде што еден учесник/чка и лидер/ка на група ќе може да учествуваат (трошоците се покриени од организацијата)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 31 октомври 2018 година (среда), 18:00 часот!

Ве очекуваме!

Ви благодариме за покажаниот интерес!