Categories
Конкурси Новости

Повик за пријавување на учесници во активностите на проектот „Делуваме заедно“!

Повик за пријавување на учесници во активностите на проектот „Делуваме заедно“!

(краен рок за пријавување 20 март, 2018)

Млади сте и сакате да  учите за ромската култура, историја и идентитет? Сакате да знаете како да ги заштитите човековите права? Ако да, тогаш ова е вистинска шанса за вас!  Пријавете се за учество во активностите на Проектот Делуваме заедно”  за заедно да им се спротивставиме и да ги надминеме стереотипите и предрасудите!

Проектот Делуваме заедно се спроведува во рамки на  Linking, Engagement, Advocacy and Development, LEAD MK стипендирана програма за млади од страна на Надир Усеин,кој  е  поддржан од  Проектот на УСАИД за граѓанско учество.

Целта на проектот Делуваме заедно е да се зголеми разбирањето меѓу младите Роми но и останатите млади кои не се дел од ромската популација но сакаат да знаат повеќе за ромската култура и идентитет и да го промовираат интеркултурниот дијалог. Преку истиот, младите ќе се едуцираат за ромските традиции и култура и ќе ги зајакнат своите лични вештини и знаења за решавање на стереотипите и предрасудите кон Ромите.

Како дел од проектот 20  млади од  Скопје на возраст од 16-24 години  ќе имаат можност да учат во пријатна интеркултурна атмосфера во рамките на следните активности :

  • Шест работилници на следните теми: Идентитетот на ромите, културата и историјата, заштита на човековите права, механизми како да се надминат стереотипите и предрасудите;
  • Настан – означување на денот на отпорот на ромите во концентрационите логори (Споделување идеи со учесниците, каков вид на активност ќе се спроведе за настанот);
  • Кампања за промоција на интеркултурен дијалог, човекови права, интеркултурно разбирање “Did you know”.

 

Како да се пријавите?

Пополнете  ја апликацијата до која ќе дојдете со кликнување на следниот линк и испратете jа до  Надир Усеин  nadir.usein@gmail.com најдоцна до 20-ти март, 2018 год.

Не ја пропуштајте шансата, да делуваме заедно!

Проектот „Деуваме заедно“ е спроведуван од Linking, Engagement, Advocacy and Development – LEAD стипендистот Надир Усеин, финансиски поддржан од Проектот на УСАИД за Граѓанско учество

Проект на УСАИД за граѓанско учество (CEP) Тел/Факс: +389 2 320 4450; cepmk@ewmi.org; FB CEPMacedonia