Categories
Uncategorized Новости

ОДРЖАНА КАМПАЊА ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ,,ROMA YOUTH KICKING OFF THE DECADE TO COUNTER ANTIGYPSYISM”

На 4ти и 5ти ноември беше одржана кампањата ,,ROMA YOUTH KICKING OFF THE DECADE TO COUNTER ANTIGYPSYISM” во соработка на РРОМА од Северна Македонија, мрежата ЕРГО од Белгија и ROMEDIA од Унгарија, а е финансирана од Вишеградскиот Фонд.

По завршената обука на Летната академија во Братислава, присутните претставници на РРОМА стекнаа знаење од експерти за темата Антициганизам и за како да креираат своја кампања.

За поголема видливост кампањата беше одржана на две локации: Прилеп и Кратово. На кампањата највеќе присуствуваа млади луѓе, но и повозрсни луѓе кои за прв пат се сретнаа со појавата Антициганизам. Целта на кампањата беше да се информираат луѓето што е антициганизам, од каде доаѓа и да научат да го познаат како форма на расизам, која е сѐ присутна од минатото па сѐ до денес. Исто така кампањата беше проследена со дискусија за тоа како можеме да делуваме за да се спречи оваа појава.

Categories
Uncategorized Новости

ЗАВРШИ ЛЕТНАТА АКАДЕМИЈА ”ROMA YOUTH KICK OFF THE DECADE TO COUNTER ANITYPSYISМ” ВО БРАТИСЛАВА

Во периодот од 24 до 27 август, ERGO Network, Romedia Foundation и партнерите RAVS,  Integro Association, Nevo Parudimos, Otaharin – Center for Integrative Inclusion of Roma Men and Women, Roma Active Albania, RomanoNet, Регионална Ромска Образовна Младинска Асоцијација – RROMA организираа летна академија во Братислава, Словачка за младите да ја започнат европската иницијатива наречена ,,Декада за борба против антициганизмот”.

 

На сесиите имавме можност активно да дискутираме и да размениме мислења, искуства и идеи поврзани со антициганизмот како и да придонесеме со помош на креативни алатки како што е креирање на локална кампања која што ќе придонесе кон борбата против антициганизмот. Низ низа интерактивни методи младите успејаа да ги пренесат своите сфаќања и искуства со овој феномен а исто така се обидовме да дојдеме до практични решенија за тоа како поефективно да се работи на искоренување на стереотипите и дискриминацијата со која се соочува ромската заедница.

   

Ерго летната академија е поддржана од Европската комисија и Меѓународниот Вишеградски фонд.

 

Categories
Новости

Локален дијалог во Штип

На 16 мај 2018 година во Штип ќе се оддржи средба на локален дијалог помеѓу претставниците на локалната Ромска заедница и претставниците на локалната самоуправа. Средбата ја иницира коалицијата на Ромски невладини организации “Khetane” и истата е поддржана од ЕУ во рамките на проектот “Заедничка иницијатива за зајакнување на Ромското граѓанско општество на западен Балкан и Турција” и Вишеград фондот.

                                  

Целта на состанокот е да се зајакне дијалогот помеѓу заедницата, локалните институции и локалната власт за да се надминат предизвиците, лошата комуникација со локалните власти и проблемите на Ромската заедница.

На состанокот ќе се разгледуваат 4 димензии кои што потекнуваат од локалните карти за оценување на општините и тоа:

  1. Посветеност на локалната самоуправа
  2. Партиципација и Соработка
  3. Ситуација
  4. Промена

Ќе се дискутираат предизвиците и ќе се одредат конкретни препораки за нивно понатамошно надминување. Но, исто така добрата пракса на дијалог да стане редовна алатка за соработка помеѓу локалните власти и Ромската заедница.