Categories
Конкурси Новости

ЕВС можност во рамките на проектот “Волонтерство и образование за граѓанско учество”

Можност за волонтирање во Романија!!!

    

Бараме волонтер од Македонија, кој што заедно со 4 волонтери од Португалија, Финска, Бугарија и Шпанија ќе учествува во проектот „Волонтерство и Eдукација за Граѓанско Учество“. Фазата на волонтирање ќе се спроведува од 01.03.2019 до 29.02.2020 година. Волонтерите во текот на нивната 12-месечна волонтерска фаза во Решица ќе му помогнат на здружението Nevo Parudimos со младинска работа во локалната заедница.

Главните активности се:

 • Неделни активности во 3 училишта во обесправените заедници од Решица, користејќи методи на неформално образование;
 • Неделна активност со локален форум-театар, танц, музика;
 • Месечни активности за промовирање на ЕВС и волонтерство, како и регрутирање на нови волонтери;
 • Неделна активност за промовирање на јазиците, т.н. Јазично кафе;
 • Вклучување во работната канцеларија на организацијата (2 дена / неделно) он-лајн промоција на проекти, теренска работа за истражување;
 • Менторство;
 • Англиски јазик со нашите локални волонтери;
 • Проекти на волонтерите кои ќе го промовираат граѓанското учество, волонтерството и толеранцијата во Решица еднаш на секои 3 месеци.

Што нудиме?

 • Додаток за храна од 120 € месечно;
 • Сместување: Волонтерите ќе бидат сместени во изнајмен стан, двокреветни соби. Станот е опремен и декориран;
 • Надоместок за патување за меѓународен транспорт и локален превоз;
 • Џепарлак од 60 € месечно;
 • Здравствено осигурување (Cigna Health);
 • Телефон и кредит за телефонот;
 • Јазичен курс по романски јазик;
 • Менторство во текот на целиот период на проектот;
 • YouthPass сертификат.

Повеќе информации може да најдете на следниот инфо пакет.

Профил на учесниците:

 • На возраст помеѓу 18 и 30 години
 • Ентузијасти со желба да научат повеќе за инклузија, граѓанско учество и волонтерство.
 • Имаат минимално знаење за неформалното образование.
 • Имаат минимум знаење на англиски јазик.
 • Можност да работат во тим.

Како да аплицирате?

Ако сте заинтересирани да бидете волонтер, ќе ве замолиме да го пополнете формуларот за аплицирање.

Контакт:

Ако ви требаат повеќе информации, можете да ја контактирате организацијата во Романија на:

 • Nevo Parudimos: е-пошта: nevo.mobilities@gmail.com; телефон: +40738845447 (Лила Хорват, Меѓународен координатор на проектот)

Или да не контактирате на:

 • РРОМА: е-пошта: urmeta@rromassn.org; телефон: +38978343900 – Урмета Арифовска (програм координатор на РРОМА)

Останати партнери:

Categories
Конкурси Новости

Повик за EVS волонтери во Солун, Грција

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за 2 волонтери за проектот “ROMA BOTS” 2018-1-EL02-KA125-00410, односно за европски волонтерски сервис во Солун, Грција.

Волонтерите ќе започнат со нивниот сервис од октомври 2018 година. Проектот има 2 акции и секоја од нив трае 10 месеци.

Трошоците поврзани со реализацијата на проектот се покриени од страна на организаторите и Еразмус плус програмата.

Акција 1

Акција 1 има врска со образовната роботика како иновативна и алтернативна алатка за едукација на млади луѓе. Преку оваа акција сакаме да ги запознаеме младите луѓе со образовната роботика и нејзината употреба. Оваа акција е за 3 волонтери од Романија, Унгарија и Македонија. Организација-домаќин на оваа акција е  “eduACT” од Солун. Повеќе информации можете да најдете во инфо-пакетот тука.

Акција 2

Акција 2 има врска со поддршката на младите Роми преку креативни активности како музика, спорт, часови по јазици, работилници и други. Оваа акција е за 3 волонтери од Романија, Унгарија и Македонија. За оваа акција, организација-домаќин е “Lighthouse of the World” од Солун. Повеќе информации можете да најдете во инфо-пакетот тука.

Бараме волонтери/ки …

 • од 18 до 30 години
 • Роми и не-Роми
 • да имаат валиден пасош со најмалку 12 месеци на важност по завршувањето на нивниот сервис
 • да имаат искуство во една од горенаведените акции
 • да зборуваат англиски јазик

Можете да се пријавите на повикот, потполнувајќи ја првичната апликација на линкот до 27 август, најдоцна до 18:00 часот! Учесниците кои што ќе влезат во потесниот избор за волонтер ќе бидат поканети на интервју од страна на РРОМА.

Ве очекуваме!

Ви благодариме за покажаниот интерес!