Categories
Uncategorized Новости

КОМЕМОРАЦИЈА 2 АВГУСТ DIKH HE NA BISTER – СЕЌАВАЊЕ НА РОМСКИОТ ГЕНОЦИД

Од 28 јули до 4 август РРОМА заедно со други партнер организации учествуваше на комеморацијата Dikh He Na Bister – Гледај и не заборавај, организирана во чест на Ромскиот геноцид во Аушвиц.

На 2 август 2022 година, се сеќаваме на сите 500.000 Роми и Синти кои беа убиени во Европа окупирана од нацистите. Ние се сеќаваме и им оддаваме почит и на безброј други кои беа ограбени, деградирани, киднапирани, нападнати, експериментирани, стерилизирани, оние кои ги загубија своите семејства, пријатели и животот во Ромскиот геноцид.

На 2 август 1944 година, приближно 4.300 затвореници Роми – главно жени, деца и стари лица – беа принудени да излезат од касарните на Аушвиц-Биркенау, и покрај нивниот отпор. Тие беа убиени во гасните комори и изгорени во крематориум V.

Во 2015 година, 2 август беше прогласен од страна на Европскиот парламент за европски меморијален ден на холокаустот на Синти и Роми.
На овој ден се собираме во Аушвиц-Биркенау, местото каде што дискриминацијата и омразата ескалираа во ужасно насилство, експлоатација и убиства на индустриско ниво.
Ние сме 200 Роми и не-Роми од 11 различни земји плус група од 50 млади луѓе од Романија и тука сме да учиме, да дискутираме и да не заборавиме.

Учесниците на Dikh He Na Bister одржаа трогателна младинска комеморација пред крематориумот V од кампот Биркенау, каде пред 78 години на 2-ри август 1944 година, повеќе од 4000 затвореници Роми и Синти беа егзекутирани во гасната комора.

        

По младинската комеморација што учесниците на DHNB ја имаа утрото пред крематориумот V, тимот се приклучи на главниот комеморативен настан на споменикот на Ромите и синтите кои загинаа во Аушвиц Биркенау.
Пред присутните збор го зедоа неколку официјални лица како што се: –
– Роман Квјатковски, претседател на Здружението на Ромите во Полска
– Романи Розе, претседател на Централниот совет на германски Синти и Роми
– Кристијан Пфеил, преживеан
– Бодо Рамелоу, претседател на Бундесратот
– Хелена Дали, еврокомесар за еднаквост
– Пјотр Цивински, директор на Државниот музеј Аушвиц-Биркенау
– Наталија Томенко, Dikh He Na Bister,  ternYpe Меѓународна ромска младинска мрежа

      

Денот беше добра можност за нашите учесници да им оддадат почит на нивните предци и сите жртви на холокаустот и да размислуваат за ужасите што беа извршени за време на Втората светска војна за да се погрижат тие никогаш да не се повторат.

Categories
Конкурси Новости

Повик за семинар “ Das Amen Godi” – We remember, 10.12.2021 – 17.12.2021, Berlin- Germany

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за семинар “ Das Amen Godi” – We remember, кој ќе се одржи од 10.12.2021 – 17.12.2021, во Берлин, Германија.

На семинарот ќе учествуваат 30 лица од 7 европски земји (Германија, Северна Македонија, Бугарија, Романија, Унгарија, Србија и Италија).

Семинарот има за цел да развие сеопфатен пристап по прашањето на Сеќавање на геноцидот и едукација на маргинализираните млади, нивно ефективно вклучување и учество во локални, национални и меѓународни програми, за зајакнување на соработката и односите меѓу ромските и неромските млади и младински организации со цел зајакнување на концептуално разбирање за меѓукултурен дијалог, вклучување на младите, зајакнување и мобилизација, како и активно граѓанство и да се воспостави систем за поддршка за зајакнување на младите Роми капацитети и развој на нови проекти во рамките на новата програма Еразмус плус.

Проектот покрај подигање на свеста за геноцидот на Ромите за време на Втората светска војна преку креативни методи, има за цел зајакнување на меѓукултурниот дијалог меѓу ромските и неромските млади, како и поддршка на долгорочна соработка и размена меѓу ромските и неромските младински организации.  Преку овој семинар сакаме да се подигне самосвеста и самодовербата на младите, да им даде капацитет да се изразат и да ги поттикнат да се вклучат во општеството и да го слушнат нивниот глас.

Целта е да се промовира позитивна слика за Ромите како активни граѓани и е посветен на зајакнување на довербата, меѓусебно почитување и заеднички ангажман на младите Роми и не-Роми. преку овој семинар не само што ќе се зголеми знаењето и чувствителноста на младите Европејци за темите Човекови права, Ромски Геноцид и антициганизам, но зголемената свест кај младите Роми и нероми може зајакнување на свеста на учесниците за нивната улога и одговорност во рамките на нивните
заедниците, општеството и во Европа воопшто.

Семинарот е поддржан од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 25 години (лидерот може да биде над 25 години)
 • лидер/ки, младински работници/чки, волонтери/ки …
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници
 • Вакцинирани со : BioNTech (Pfizer), Spikevax® from Moderna, Vaxzevria® from AstraZeneca and COVID-19 Vaccine Janssen® from Johnson&Johnson.

Трошоци поврзани со семинарот и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена

Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Сертификат за Ковид 19 Вакцинација
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 15 Ноември  2021 година (понеделник), најдоцна до 18:00 часот!