Categories
Uncategorized Конкурси Новости

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА ,,KICKIN’ IT OUT” ВО РОМАНИЈА

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена ,,Kickin’ it out” која што ќе се одржи  од 8 до 15 октомври 2022 година (7ми и 16ти октомври се денови за патување) во Бребу, Романија.

Младинската размена има за цел да развие толеранција и да ја оспори дискриминацијата во локалните заедници каде што живеат Ромите, користејќи го спортот како алатка.
Целите на проектот се:

 •  Да се ​​промовира иновативен пристап во однос на инклузијата и толеранцијата преку спортот меѓу 40-те учесници, за време на размената
 • Да се ​​подигне свеста за исклучување и нетолеранција, меѓу 40-те учесници, за време на размената
 • Да се ​​зголеми знаењето за спортот како начин на изразување и инклузија на 40-те млади Роми и не-Роми учесници во размената.

Главните методи кои ќе се користат ќе се засноваат на активности за неформално образование како што се: лов на богатство, презентации (усни, power point), студиски посети, светско кафе, форум театар, жива библиотека, раскажување приказни, игра на улоги, дискусии, јавен настан, сите овие методи имаат за цел да ги исполнат предложените цели.

Преку овој проект сакаме да ги покриеме следните потреби на младите:
– да се најде начин за промовирање на толеранцијата меѓу младите Роми и не-Роми
– да се зголеми нивото на доверба на младите во сопствените сили
– Намалување на предрасудите на младите и вреднување на различностите, талентот и знаењето
– подобрување на спортските вештини кај младите од обесправените средини.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 16 до 26 години (можни се исклучоци)
 • средношколци, младински работници, волонтери
 • Mотивирани да се вклучат во преобликувањето на стратегијата за младинско ангажирање на нивните
  организации
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници.

Трошоци поврзани со семинарот и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена

Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на проектот.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Сертификат за Ковид 19 Вакцинација
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 17 септември  2022 година, најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации.

Categories
Uncategorized Конкурси

Повик за младинска размена ,,Smart Democracy” во Италија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “SMART DEMOCRACY – The importance of democracy in the digital life” , која што ќе се оддржи  од 22.09.2022 до 29.09.2022  (22 и 29 септември се денови за патување) во руралната област Brindisi di Montagna во областа Basilicata.

 

Преку овој проект се стремиме да ги постигнеме следните цели:

 • Зголемување и промовирање на проактивното учество на младите од руралните и приградските средини;
 • Да се шират вредностите и идентитетите на ЕУ во различни области на ЕУ;
 • Заедно со младите луѓе  да се подигне и развие свеста за тоа што значи демократско учество за младите;

Во проектот ќе бидат споделени информации за тоа како да се имплементира просторот на соединување и учество меѓу младите и носителите на одлуки и ќе бидат имплементирани алатки за промовирање активно учество (не само гласање), туку како да се биде дел од процесот на дискусија и развој на социјални идеи направени од младите заедно со локалните носители на одлуки.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
 • Средношколци, младински работници, волонтери
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Задолжителни документи за патување:

 • Валиден пасош (6 месеци пред рокот на истекување)
 • Патничко осигурување
 • Дигитален ковид сертификат добиен по извршена вакцинација со една од вакцините одобрени од ЕМА ( вакцинирани најмалку 14, а најмногу 270 дена пред патувањето во ЕУ)
 • Потврда за оздравување (за оние кои прележале ковид-19 во претходните 180 дена)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 11 септември 2022 година најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации!

Размената е поддржана од Еразмус+

Categories
Uncategorized Новости

Заврши младинската размена ,,Organic farming – entrepreneurship opportunity for young people in rural areas”

Од 1ви до 12ти јули во Бребу, Романија се одржа младинската размена во рамки на ,,Organic farming – entrepreneurship opportunity for young people in rural areas поддржана од Ерасмус+.

За време од 10 дена, 40 млади луѓе од 5 држави: Македонија, Шпанија, Бугарија, Турција, и Романија, со приоритет од руралните и периферните урбани средини на живеење, имаа можност да разменат познанства и да учествуваат на многу активности и работилници предвидени во размената.

Тие низ низа на работилници го проширија своето знаење за еколошко земјоделство, и претприемништво во руралните средини преку развивање на иновативни и претприемачки вештини како и развивање на бизнис идеи. Младите учесници исто така ја имаа можноста да разговараат со локалното население и со локалните земјоделци што кај нив поттикна интерес да го практикуваат и промовираат органското земјоделство како чекор кон поактивно граѓанство и поголемото развивање на руралните средини.

Categories
Uncategorized Новости

Младинска размена ,,Plastic is the new green” во Италија

Во периодот од 3ти до 11ти мај во Италија, Pignola се одржа младинската размена ,, I GO – PLASTIC IS THE NEW GREEN” во рамки на Еразмус+ програмата на која учествуваа 48 млади луѓе од 8 земји.

За време на овој проект се споделуваа знаење за заштита на животната средина со намалување на нивото на загадување направено од самите нас, со специфична цел „Рециклирај“. Во текот на проектот се анализираа феномени на загадување во светот и главните цели што ЕУ сака да ги постигне за да направи поодржлив свет.

Во проектот се одржа  „час по занаети“ и со тоа се покажа на локалната заедница како да го искористи знаењето за рециклирање за подобра иднина. Проектот е дизајниран да го поттикне дијалогот меѓу младите преку креативност, уметност и култура.

Благодарение на овој проект учесниците развија ново чуство за тоа како да се негува рециклирањето преку игра и како ресурс за живеење во одржлива заедница. Сите активности се спроведоа преку неформални методи и работилници, состаноци и активности за „Повеќенаменска употреба“ на материјалите;

Учесниците одржаа работилници за работа со пластика, кутии од тетра пакувања, шишиња за домашни миленици, хартија итн… Тие имаат шанса да работат во мултикултурна средина дизајнирана да ги споделат меѓусебните цели на различни земји во полето на рециклирање.

Categories
Конкурси Новости

ПОВИК ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА ,,I VOTE, YOU VOTE, WE VOTE”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “I VOTE, YOU VOTE, WE VOTE” , која што ќе се оддржи  од 20 до 31 август 2022 година (20 и 31 август се денови за патување) во Бребу, Романија.

 

Целта на овој проект е да ги поттикне младите да учествуваат во процесот на гласање како активно вклучени граѓани во заедниците во кои што живеат и во процесот на донесувањето одлуки кои им влијаат.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не-Роми од 16 до 22 години (можни се исклучоци)
 • Средношколци, младински работници, волонтери
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Задолжителни документи за патување:

 • Валиден пасош (6 месеци пред рокот на истекување)
 • Патничко осигурување
 • Дигитален ковид сертификат добиен по извршена вакцинација со една од вакцините одобрени од ЕМА ( вакцинирани најмалку 14, а најмногу 270 дена пред патувањето во ЕУ)
 • Потврда за оздравување (за оние кои прележале ковид-19 во претходните 180 дена)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 10 јуни 2022 година (петок), најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации!