Заврши семинарот за застапување за време на Ромската недела во Брисел

РРОМА заедно со своите партнери го организираше семинарот за застапување, кој што се оддржаа од 16 до 22 март 2019 година во Брисел. Во рамките на семинарот учество зедоа повеќе млади од Македонија со различни профили.

Учесниците има можност да бидат дел од активностите на Ромската недела во Брисел, која што се оддржаа од 18 до 21 март 2019 година во Европскиот парламент, како и дел од доделувањата на наградите за Ромска интеграција 2019 и награда за граѓански права 2019. Младите, исто така беа дел од традиционалниот доручек со европратениците кои што се оддржува во ресторантот на Европскиот парламент.

 

Семинарот им овозможи на младите учесници да добијат информации за функционирањето на различните структури и работните механизми во рамките на ЕУ институциите, да добијат информации за ЕУ политиките кои што ги таргетираат Ромите и да креираат свои стратегии за застапнување и кампањи за подигање на свеста за Антициганизмот на европско ниво.