Categories
Uncategorized Новости

ЗАВРШИЈА ДЕЛ ОД АКТИВНОСТИТЕ ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ ,,INVISIBLE POWER”

На 8ми и 9ти октомври 2022 во хотел Кратис, Кратово се одржаа дел од активностите со цел имплементација на проектот ,,Invisible Power” како дел од активносите за застапување и мобилизација на Ромите поконкретно на Ромската жена, финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка како дел од стратешкото партнерство во рамки на ,,New solutions to old problems”.

Општа цел е да се поддржат и едуцираат девојките и жените Ромки со цел да стекнат доволно самодоверба, и да ја подигнат свеста за „Невидливата моќ“, да ги постават нивните приоритети и да се борат за нивната позиција во ромските семејства и македонското општество. Тие веќе се охрабрија да ги споделат своите приказни, квалитети и вредности кои ја сочинуваат нивната невидлива сила и за таа цел викендот на 8ми и 9ти октомври во хотел Кратис, Кратово се одржа средба со нив на која беа ангажирани професионален фотограф и шминкер кои пробаа да ја пренесат за секоја од нив сторијата и мотото за нивната невидлива моќ преку фотографија.

На средбата присуствуваше и филмска екипа од Унгарија која направи интервјуа кои ќе бидат дел од краток филм во рамки на проектите од Норвешки Фонд за Грантови за Регионална Соработка. Фотографиите и прикаските од Ромските жени ќе бидат првично дел од онлајн кампања а финалниот настан ќе биде изложба на која ќе се поканат и многу други жени со надеж дека ќе се поттикнат и тие да ја откријат и реализираат нивната невидлива моќ.