Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Заврши младинската размена “I WANT TO BREAK INTOLERANCE ”

Волонтер на Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација учествуваа во младинската размена “I WANT TO BREAK INTOLERANCE ” која што се одржа  од 12.05.2024 мај до 18.05.2024 мај во Сторо, Италија.

Целта на овој беше да се стави крај на повредата на основните права што им се јавуваат на членовите на недоволно застапени групи, млади луѓе кои не имаат многу можности, како и младите кои живеат на маргините на општеството. Во светло на неодамнешните промени во население, економски катастрофи и зголемување во злосторствата од омраза, од суштинско значење е да се подигне нивото на свесноста кај младите за ова прашање и ги вклучи во процесот на воспоставување општество кое ќе ги почитува правата.

Цели на проектот беа:

  1. Да се подигне знаењето за основните права и демократски вредности: Преку театар и неформалното образование, младите дознаа повеќе за човековите права како основите на мирниот соживот и благосостојбата на сите граѓани на ЕУ.
  2. Научија како дискриминација и нетолеранција кон малцинствата работи: Работилници, истражување активности, и дигитални вештини им помогнаа на учесниците да добијат подлабоко разбирање на социјалното, политички и историски проблеми поврзани со дискриминација и нетолеранција.
  3. Развивање на конткретни проекти за поддршка на човековите права и социјална инклузија, од страна на учесниците во рамките на Европската унија

Овој проект е поддржан од Еразмус+ програмата.