Categories
Uncategorized Новости

Одржана подготвителна средба во рамките на 2ри август – Dikh He Na Bister

Втори август е европски ден на сеќавањата на холокаустот врз Синтите и Ромите кога на истиот ден во 1944 година во една ноќ во Аушвиц се убиени 4300 луѓе. По тој повод РРОМА заедно со своите партнер организации, секоја година преку комеморација го обележува тој датум во чест на Ромите и Синтите, жртви на Холокаустот.

 

За таа цел, денеска, на 18.07.2022 РРОМА одржа подготвителна средба со селектираните учесници кои ќе учествуваат на комеморацијата од 28.07.2022 до 04.08.2022 во Полска, Аушвиц на која што им беа споделени подетални информации за текот на активностите кои ќе следат таму, и исто така им се даде еден историски осврт кон ромскиот геноцид и ефектите на Холокаустот врз Синтите и Ромите.