Categories
Новости

Онлајн кампања по повод одбележување на Ромскиот геноцид

 

          

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од 27.07 до 02.08. 2020 одржа онлајн кампања по повод Ромскиот геноцид. Кампањата се водеше со објавување на социјалните мрежи на следните теми:

Меѓународниот младински настан – Dikh He Na bister (Гледај и не заборавај), да ги научиме и запаметиме сеќавањата за 2 август, експериментите на одделот за Расна Хигиена и Популациона Биологија од страна на д-р Роберт Ритер и неговата помошничка Ева Јустин, концентрациони логори кои биле формирани уште пред доѓањето на Хитлер, како и случувањата – ноќта помеѓу 2 и 3 август, кога во Аушвиц-Биркенау беа убиени 4.300 Синти и Роми.

 

Дел од нашите учесници кои во претходните години беа дел од комеморацијата за 2 август во Полска, го споделија своето искуство на видеото посветено за 2 август како и одбележување на 10 годишниата на меѓународната младинска манифестација Dikh He Na Bister (Гледај и не заборавај).

За повеќе информации следете не на:

Facebook