Categories
Конкурси

Повик за онлајн едукативни работилници „Едукативен месец за сеќавање на Ромите и Холокаустот“

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од Кратово, објавува повик за учество на едукативни работилници „Едукативен месец за сеќавање на Ромите и Холокаустот“.

Едукативните реботилници ќе се одвиваат во месец ноември (од 7 до 29.11.2020), на ZOOM платформата.

Теми кои ќе бидат опфатени на работилниците се следните:

  • Прва Работилница –  07.11 со почеток од 11:00 –  13:30 – Ромите пред почеток на Втората Светска со проф. Христо Ќучуков од Берлин.
  • Втора  Работилница –   14.11 со почеток од 12:00 – 14:30 – Подемот на фашизмот со г-дин Срџан Амет од Скопје.
  • ТретаРаботилница –  20.11 со почеток од 16:00 – 17:30 – Дали го разбираме антициганизмот во нашето општество? со г-дин Мустафа Јакупов од Кратово.
  • Четврта Работилница – 21.11 со почеток од 12:00 – 14:30 – Кои се креаторите на расните истражувања за време на националниот социјализам? Со г- ѓа Гордана Нешовиќ од Белград.
  • Петта Работилница – 28. 11 со почеток од 12:00 – 14:30 – Аушвиц и Холокаустот на Ромите со г-ца Урмета Арифовска од Берово и г-ѓа Мерлин Јакупова Николиќ од Кратово.
  • Шеста Работилница – 29.11 со почеток од 12:00 – 14:30 – Денови на сеќавања на Ромскиот Холокауст со г-ца Урмета Арифовска од Берово и г-ѓа Мерлин Јакупова Николиќ од Кратово.

Едукативната работилница има за цел да го подигне знаењето за историјата и минатото за  Ромите, како и за мрачните случувања за време на Холокаустот. Работилниците не само што ќе го зголемат знаењето  и чувствителноста на учесниците на темата, туку ќе ја подигнат и свеста за случувањата во минатото кои можат да се повторат пак и во иднина.

На повикот може да се пријават:

  • Сите заинтересирани учесници;
  • Работни јазици ќе бидат: македонски, бугарски и српски.

 

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја зоом регистрацијата

По регистрирањето, ќе добиете емаил за потврда, со информации како да се приклучите  на работилницата.

Пријавувањето се врши најдоцна до:

1 работилница – 05 Ноември 2020 до крајот на денот ( 23:59)

2 работилница – 12 Ноември 2020 до крајот на денот (23:59)

3 и 4 работилница – 18  Ноември 2020 до крајот на денот (23:59)

5 и 6 работилница – 24 Ноември 2020 до крајот на денот (23:59)

Ве очекуваме!