Categories
Конкурси Новости

Повик за тренинг курс “Храброст на промена – Водич на 9 чекори за работа со млади Роми” од 01 до 09 јули 2023, Милковени – Романија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за тренинг курс “Храброст на промена – Водич на 9 чекори за работа со млади Роми”, кој ќе се одржи од 01 до 09 јули во Милковени, Романија.

Целта на проектот е

 • да се зголеми нивото на вклученост и учество на младите Роми во младите
  и неформални активности.
 • Зголемување на знаењето и компетенциите на 33 нови младински работници, социјални работници – кои имаат знаење за ова прашање за социјална перспектива, но не и млади-, и волонтери – кои би сакале да работат со Роми- за работа со млади Роми кои користат неформално образование во текот на 14 месеци од проектот.
 • Да се зајакне ефективната употреба на „Водичот 9 чекори“ во 11 ромски заедници во 11 земји партнери во текот на 14 месеци
 • Зголемување на капацитетот на 11 партнерски организации за работа со млади Роми во текот на 14 месеци
 • Да се споделат искуства и добри практики за учење преку врсничка поддршка за 33 учесници во текот на 14 месеци на проектот.

Што се очекува од вас?

 1. Да ја разбирате темата на проектот, да учествувате на сите сесии, да бидете активни и да ги почитувате останатите да бидат на време и да ги почитуваат правилата за однесување, правилата на местото на одржување и да усвојат недискриминаторско однесување!!! Ќе се разговара за правилата на хостелот Ла Падуре и правилата на однесување уште еднаш кога ќе пристигнете во проектот.
 2. Додека сте во Романија треба да го почитувате законодавството во врска со вашето однесување и правни дејствија, што повеќе ќе биде објаснето при подготовката и при доаѓањето во самиот проект.
 3. Имајте предвид дека ова е проект финансиран од Европската комисија и не вклучува ниту еден
  вид туризам. Милковени е мало село во близина на градот Оравита. Тоа не е туристичко место. Сепак, кампот опкружен со природа нуди непречено чувство на свеж воздух и релаксација. Е место каде што групите можат да се поврзат и да учат заедно, доживувајќи интеркултурно патување.

Младинската размена е поддржана од Еразмус плус програмата на Европската комисија.

На повикот може да се пријават:

 • Млади Роми и не Роми од 23 до 40 години
 • Нови младински работници кои само што ги започнаа своите практики, Волонтери кои соработуваат со партнерските организации кои имаат волја и мотивација да се произведе вистинска промена во однос на младинската работа со младите Роми.
 • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Трошоци поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите:

 • Патни трошоци од закажаното место на поаѓање до местото на пристигнување и од местото на пристигнување до местото на поаѓање
 • Сместување
 • Храна
 • Предвидени активности за време на младинската размена

Изберените учесници НЕ плаќаат партиципација за учество на Младинската размена.

Обврска на учесниците:

 • Валиден пасош
 • Сертификат за Ковид 19 Вакцинација
 • Патничко осигурување
 • Патните трошоци од местото на живеење до местото на поаѓање.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 20 јуни (вторник) , најдоцна до 18:00 часот!