Categories
Новости

Се одржа четвртиот онлајн состанок за стартешкото партнерство за проектот Loose Ends

РРОМА  заедно со партнер организациите EgyüttHató Egyesület / Co-Efficiency Association – Унгарија и Asociatia Nevo Parudimos – Романија на 23 април 2021 год. се одржа и четвртиот онлајн состанок на нашиот проект за стратешко партнерство KA2  Loose Ends. Состанок се одржа на зоом платформата.

        

На овој состанок се дискутираше кои прашања би ги ставиле во нашето истражување, каде што предходно секоја партнер организација имаше подготвено прашања. Се разговараше на кој начин би се одржувале интервјуата, и ги финализиравме прашањата кои ќе бидат во истражувањето, и кои се следните активности за периодот кој следи.

 

 

 

 

Categories
Новости

Се одржа вториот онлајн состанок- Loose Ends

РРОМА и партнер организациите EgyüttHató Egyesület / Co-Efficiency Association – Унгарија и Asociatia Nevo Parudimos – Романија на 26 февруари го одржаа и вториот онлајн состанок на зоом платформата за проект за стратешко партнерство KA2  Loose Ends.

На овој состанок  се подготвуваше план за истражување со цел за нашиот меѓународен проект. За време на оваа истражување ќе се спроведат длабински интервјуа со млади Роми од Романија, Унгарија и Северна Македонија, кои посетувале посебни училишта.

Kаде што ќе се  истражува за влијанието на специјалната едукација врз животот на младите Роми кои што биле дел од истата и ќе застапуваме за подобрување на квалитетот, но и препознавање на бариерите и антициганизмот застапен во институциите.

 

 

Categories
Новости

Online meetings of Macedonian team, held between the mentor, the coordinator and the peer educators from PEACO prject

RROMA within the project of the ERGO network “Peer education to counter antigypsyist hate speech online” (PECAO)  Supported by Google.Org Impact Challenge on Safety After the selection of peer educators from Macedonia, every two weeks the mentor and the coordinator hold online meetings with their 5 peer educators.

                 

The online meetings discuss the educational workshops as well as the monitoring ones conducted and maintained by 5 peer educators in Macedonia.

                       

It also discusses the emotional state and problems faced by peer educators as well as their target groups during monitoring and educational meetings. Peer educators from Macedonia actively hold their educational meetings and regularly follow the media as well as social networks for sharing and announcements related to the topic of hate speech.

                

This year our last meeting was on 22.12.2020, we will continue with the same pace next year.

 

Categories
Новости

Одржана дигитална конференција “Адресирање на говорот на омраза на Ромската заедница во онлајн сферата на општествено живеење”

 

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација на 10 декември 2020, денот на човековите права, организираше Дигитална конференција на тема Адресирање на говорот на омраза кон ромската заедница во онлајн сферата на општественото живеење.

                                                   

На дигиталната конференција свое воведно обраќање имаше г-динот Аркин Јахији, шеф на Кабинетот на Заменик Министерот за правда.

Конференцијата беше организирана во два панели.

На првиот панел говорници беа г-ѓа Ѓултен Мустафова од Министерството за труд и социјална политика, г-ца Марија Андреева од Советот на Европа, г-ѓа Марина Тунева од Советот на етика во медиумите и г-дин Мустафа Јакупов извршен директор на РРОМА модериран од Урмета Арифовска (РРОМА).

                                    

 

На вториот панел говорници беа г-а Марија Сулејманова од Институтот Ромалитико, г-дин Срѓан Амет од Здружението на правници Роми, г-а Ирена Здравковска од Здружението Млади правници и г-а Славица Атанасовска од Хелшинскиот Комитет, модериран од Мухамед Ајваз (Ромалитико).

                                                  

На дигиталната конференција се дискутираше за говорот на омраза од различни аспекти и како истиот е адресиран и треба да биде адресиран од различни засегнати страни. Дискусијата на темата говорот на омраза се разви во дискусија за генералната поставеност на заштитата од говор на омраза пришто таквата дискусија даде насока за специфично дискутирање на говорот на омраза кон ромската заедница.

                                        

Заклучоците од дискусијата наведоа на тоа дека институциите треба да обрнат поголемо внимание на говорот на омраза на интернет и истите тие треба да остварат поголема соработка со невладиниот сектор за развивање на соодветни политики и одредби кои ќе обезбедат подобра заштита од говорот на омраза.

Дигиталната конференција беше стримувана на социјалната мрежа facebook:

https://www.facebook.com/rromassn.org/videos/387320299168322

 

Categories
Новости

Онлајн кампања по повод одбележување на Ромскиот геноцид

 

          

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација од 27.07 до 02.08. 2020 одржа онлајн кампања по повод Ромскиот геноцид. Кампањата се водеше со објавување на социјалните мрежи на следните теми:

Меѓународниот младински настан – Dikh He Na bister (Гледај и не заборавај), да ги научиме и запаметиме сеќавањата за 2 август, експериментите на одделот за Расна Хигиена и Популациона Биологија од страна на д-р Роберт Ритер и неговата помошничка Ева Јустин, концентрациони логори кои биле формирани уште пред доѓањето на Хитлер, како и случувањата – ноќта помеѓу 2 и 3 август, кога во Аушвиц-Биркенау беа убиени 4.300 Синти и Роми.

 

Дел од нашите учесници кои во претходните години беа дел од комеморацијата за 2 август во Полска, го споделија своето искуство на видеото посветено за 2 август како и одбележување на 10 годишниата на меѓународната младинска манифестација Dikh He Na Bister (Гледај и не заборавај).

За повеќе информации следете не на:

Facebook