Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Заврши младинската размена „Leaving home ain`t easy“

Волонтери на Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација зедоа учество во младинската размена „Leaving home ain`t easy“ која што ќе се одржа од 08.04.2024 април до 18.04.2024 април во Бребу, Романија.

Овој настан обедини 48 учесници и се осврна на актуелни и критички важни теми: партиципативна демократија, миграциската криза и стереотипите кои често се поврзуваат со неа. Во свет каде прашањата за миграцијата постојано растат, и каде мигрантите, бегалците и барателите на азил се соочуваат со дискриминација и говор на омраза, проектот имаше за цел да ги расветли и да се бори против овие прашања. Учесниците го истражуваа и дискутираа негативното влијание на стереотипите и улогата на медиумите во овековечувањето на стравот и ксенофобијата.

Целите на проектот беа јасни и амбициозни:
– Едукација и свест: Зајакнување на знаењето на 42 млади луѓе за миграциската криза во Европа и принципите на човековите права.
– Справување со говорот на омраза: Овластување на младите да се борат со говорот на омраза, промовирање на човековите права и инклузија.
– Уметничко изразување и зголемување на самодовербата: Користење на уметностите, како што се театарот и креативната драма, за изразување на дијалог и зголемување на учесниците; самопочит.

Со комбинирање на уметноста со образованието за човекови права, проектот имаше за цел не само да ги подобри аргументите против негативните стереотипи, туку и да го промовира социјалното вклучување на обесправените групи. Овие активности го стимулираа критичкото размислување и им обезбедија на младите потребни алатки за разбирање и решавање на сложените прашања на миграцијата.

Овој проект е поддржан од Еразмус+ програмата.