Categories
Uncategorized Новости

ЗАВРШИ МЛАДИНСКАТА РАЗМЕНА ,,SMART DEMOCRACY” ВО ИТАЛИЈА

Во периодот од 22.09.2022 до 29.09.2022 во руралната област Brindisi di Montagna во областа Basilicata, Италија се одржа младинската размена “SMART DEMOCRACY – The importance of democracy in the digital life”.

Преку овој проект се постигнаа следните цели:

  • Зголемување и промовирање на проактивното учество на младите од руралните и приградските средини;
  • Да се шират вредностите и идентитетите на ЕУ во различни области на ЕУ;
  • Заедно со младите луѓе се подигна и разви свеста за тоа што значи демократско учество за младите;

Во проектот беа споделени информации за тоа како да се имплементира просторот на соединување и учество меѓу младите и носителите на одлуки и беа имплементирани алатки за промовирање активно учество (не само гласање), туку како да се биде дел од процесот на дискусија и развој на социјални идеи направени од младите заедно со локалните носители на одлуки.