Categories
Uncategorized Конкурси Новости

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА ФАСИЛИТАТОРИ ВО РАМКИ НА ИНИЦИЈАТИВАТА ,,DIKH HE NA BISTER”

Ги покануваме младите, искусни тренери Роми и не-Роми да бидат фасилитатори во рамки на Dikh He Na Bister (Иницијатива за сеќавање на ромскиот геноцид) по повод 79-годишнината од 2ри август-Денот на сеќавање на холокаустот над Синтите и Ромите.

Како фасилитатор, ќе ви биде дадена можноста да го водите образовниот процес на меѓународна група на млади за време на 5-дневна едукативна аквизиција на теми за холокаустот, антициганизмот и човековите права денес. Образовниот процес се базира на прирачникот на Советот на Европа на „Education for Rememberance: The Roma Genocide“.

Кога и каде?
Краков / Аушвиц (Полска), 30 април – 6 мај 2023 година – Подготвителна средба

Краков (Полска), 27 јули – 4 август 2023 година – Dikh He Na Bister 2023 година

Програма:

За време на средбата во Краков и Аушвиц, ќе се разјаснат целите на иницијативата, ќе се дојде за заедничко разбирање и пристап кон комеморација и едукацијата за човекови права. Искусните обучувачи од Советот на Европа и поранешени фасилитатори на програмата ќе ви обезбедат стручен придонес за специфични теми поврзани со методите и материјалите за неформално образование. Исто така вклучена е и посета на поранешниот концентрационен камп Аушвиц-Биркенау каде ќе има простор за едукација за историјата на местото и страдањето на Ромите и Синтите затворени таму. На крајот на средбата ќе се зборува за улоги и одговорности за време на настанот и ќе се финализира програмата за Dikh He na Bister 2023.

Посетувајќи ја подготвителната средба, вие исто така се согласувате да учествувате во Dikh He Na Bister 2023 (27 јули – 4 август) како фасилитатор.

Профил на апликанти.
– поседување основно искуство во фасилитирање на неформалните образовни активности.
-пожелно е претходно учество во иницијативата Dikh He Na Bister (како учесник или во друга улога).
– да е на возраст меѓу 21-35 години
– поседување на основно искуство во соработката сомлади Роми, сеќавање на холокаустот и образованието за човекови права.
– да зборува англиски и/или ромски; (Другите јазици се дополнителна предност).
– задолжително да учествуваат и на подготвителната средба во Полска и на настанот Dikh He Na Bister во Краков (Иако настанот почнува на 29.07, фасилитаторите пристигнуваат на 27.07.2023)

Што нудиме ?
-Упатства за вашата работилница: ќе добиете содржина и методолошка подготовка за го спремите и развиете образовниот процес , како и појаснување во врска со улогите и одговорностите во проектот.
-Образовна обука: Добивате обука за неформално образование од искусни обучувачи од иницијативата и Советот на Европа.
-Силна поддршка: Два искусни едукативни советници и психолог ќе ве поддржуваат на секој чекор од патот.
-Искуство за фасилитирање: Можете да стекнете искуство со фасилитирање за сеќавањето и образованието за холокаустот што можете да го користите во иднина.
-Продлабочено историско знаење: Ќе се здобиете со продлабочено знаење за ромскиот геноцид, логорот кампот Аушвиц-Биркенау, отпорот на Ромите и концептот на антициганизам.

-Follow up: Целта е да се развијат дополнителни обуки и соработка со фасилитаторот, на пр. можности за учење и волонтирање.
-Сертификат: Добивате сертификат за вашето искуство за фасилитирање/работа од Erasmus+ (YouthPass) за двата настани.
Уникатно искуство: ќе запознаете 200 луѓе на своја возраст и ќе поминете извонредно време со нив.


УСЛОВИ:
Трошоци: Ние ги покриваме патните трошоци, сместувањето и храната, како и програмските трошоци за подготвителна обука во Краков/ Аушвиц и Dikh He Na Bister. Ако трошоците за патување се над 275 €, прво контактирајте ги нашите координатори за да добиете потврда.

Патување: Вашите патни трошоци ќе бидат покриени од страна на организаторите. Внимавајте дека рефундацијата ќе се изврши за патувањето по најевтина цена (лет 2 класа, воз, автобус)! Учесниците треба да го организираат своето патување (пристигнување и поаѓање) за овие датуми откако организаторите го потврдат нивното учество. Раните пристигнувања и доцните заминувања ќе бидат земени преедвид по дискусија со организаторите.
Хонорар: 250 евра хонорар по фасилитатор (на DHNB, а не на подготвителна обука).

Може да се регистрирате со пополнување на овој формулар
Краен рок за апликацирање: 26 март 2023 23:59 CET