Categories
Uncategorized Конкурси

Повик за младинска размена ,,Smart Democracy” во Италија

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за младинската размена “SMART DEMOCRACY – The importance of democracy in the digital life” , која што ќе се оддржи  од 22.09.2022 до 29.09.2022  (22 и 29 септември се денови за патување) во руралната област Brindisi di Montagna во областа Basilicata.

 

Преку овој проект се стремиме да ги постигнеме следните цели:

  • Зголемување и промовирање на проактивното учество на младите од руралните и приградските средини;
  • Да се шират вредностите и идентитетите на ЕУ во различни области на ЕУ;
  • Заедно со младите луѓе  да се подигне и развие свеста за тоа што значи демократско учество за младите;

Во проектот ќе бидат споделени информации за тоа како да се имплементира просторот на соединување и учество меѓу младите и носителите на одлуки и ќе бидат имплементирани алатки за промовирање активно учество (не само гласање), туку како да се биде дел од процесот на дискусија и развој на социјални идеи направени од младите заедно со локалните носители на одлуки.

На повикот може да се пријават:

  • Млади Роми и не-Роми од 18 до 24 години (можни се исклучоци)
  • Средношколци, младински работници, волонтери
  • Работен јазик е англискиот јазик, но со можност за меѓусебна поддршка од страна на останатите учесници

Задолжителни документи за патување:

  • Валиден пасош (6 месеци пред рокот на истекување)
  • Патничко осигурување
  • Дигитален ковид сертификат добиен по извршена вакцинација со една од вакцините одобрени од ЕМА ( вакцинирани најмалку 14, а најмногу 270 дена пред патувањето во ЕУ)
  • Потврда за оздравување (за оние кои прележале ковид-19 во претходните 180 дена)

Трошоците поврзани со младинската размена и предвидените активности се покриени од страна на организаторите.

Заинтересираните учесници можат да се пријават потполнувајќи ја апликацијата најдоцна до 11 септември 2022 година најдоцна до 18:00 часот!

Пакет со информации!

Размената е поддржана од Еразмус+