Categories
Конкурси Новости

Повик за учество во проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила”

РРОМА објавува повик за активно учество на Ромски жени и девојки во рамките на проектот “INVISIBLE POWER – Невидлива Сила” финасиран од Исланд, Лихтенштајн и Норвешка преку ЕЕА и Норвешкиот Фонд за Грантови за Регионална соработка ЕЕА and Norway Grant. Проектот ќе се реализира до Декември 2022 година.

Целта  на проектот е подигање на свеста за „Невидливата сила“ преку која жените Ромки можат да влијаат и да ги променат навиките на нивните заедници. Овој проект ќе ги истакне Ромките кои се дел од ова општество и ги решаваат истите проблеми и уживаат во истите мали нешта како жените од мнозинското општество, со цел да се обезбеди активно учество на Ромските жени и девојки како да излезат од затворената зона, и да им се даде можност да ги изразат своите силни страни, но и нивните недостатоци.

На жените и младите девојки Ромки ќе им биде понудена можност:

 • Да имаат средба / обука со жени експерти / ментори (на „Невидлива моќ“, еманципација, позитивни примери, активирање)
 • Создавање и споделување приказни за жените,
 • Средби и сесии со професионален фотограф и шминкер,
 • Креирање кампања на социјалните мрежи
 • Фотосесија и дизајнирање слоган за секоја фотографија
 • Да се ​​запознаат Ромските жени и девојки  со еднаквите права на жените и да се охрабрат да ги бараат своите права на еднаквост.
 • Да се охрабрат Ромските жени и девојки да ги споделат своите приказни, што се променило за да можат девојките Роми да ги покажат своите вредности и што ги обесхрабрувало Ромките да го прават тоа претходно.
 • Преку фотографијата да ги изразат своите силни страни, но и нивните несовршености, а во исто време да се надеваат дека секоја друга жена ќе се види на поединечни слики, дека со својата невидлива моќ можат да влијаат и да го променат циклусот на нивните заедници.

На повикот може да се пријават:

 • Ромски жени и девојки
 • Заинтересирани да научат нови вештини
 • Да работат со Ромски жени и девојки од нивната заедница

Заинтересираните учесници може да се прјават пополнувајќи ја апликацијата најдоцна до 08 Март 2022 година, најдоцна до 18:00 часот

This project is part of the project New Solutions To Old Problems – exchange of new type of approaches in the field of Roma integration”, funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.