Categories
Uncategorized Конкурси Новости

Се одржа завршниот настан – интернационалната конференција од проектот “ AVAS KHETANE – GET TOGETHER”

Темата на проектот е “ AVAS KHETANE – GET TOGETHER”. Овој проект го опфаќа раното напуштање на училиштето/борба против неуспехот во образованието, Ромите и другите малцинства, Младите, т.е. младинско учество, младинска работа и младинска политика“. Проектот ја комбинира стручноста на младинските работници и наставниците, а во исто време, на меѓусекторско ниво, вклучува и основни училишта, кои всушност претставуваат основни даватели на човечки услуги вклучени во младинската работа.

Проектот е поддржан од програмата Еразмус+ на Европската Унија, а го спроведува Együttható Közösségépítő Egyesület – Унгарија, во партнерство со RROMA од Северна Македонија и Nevo Parudimus од Романија.

На 24.11.2023 година, со времетраење од 11:00 до 13:00 часот во хотел Сити Парк, Скопје, во рамките на проектот се одржа меѓународна конференција.

Целта на настанот беше да се промовира проектот, активностите што ги спроведуваат партнерските организации во Унгарија и Романија и да се подигне свеста за да се изврши промена на парадигмата преку развивање на долгорочни структурни методологии користејќи уметност и искуствено учење како алатка, прилагодени за индивидуален развој. , планира за потребите на младите со помалку можности, на кои им се заканува предвремено напуштање на училиштето.

На настанот присуствуваа партнерските организации Együttható Közösségépítő Egyesület – Унгарија и Nevo Parudimus од Романија и гости од организациите: Otaharin – Центар за интегративна инклузија на мажи и жени Роми, од Бјелина, Босна и Херцеговина, Point of View Organization, од Белград, Србија, Roma Active Albania, од Тирана, Албанија и тројца експерти од Северна Македонија

Благодарност до говорниците:

  • Г-дин Ален Умер – Наставник по предметот „Ромски јазик и култура“
  • Г-дин Мухамед Ајваз – психолог
  • Г-ѓа Санела Емин – Актер
  • Г-дин Драган Јовиќ – директор на Центарот за интегративна инклузија на мажи и жени Роми ОТАХАРИН
  • Г-ѓа Гордана Нешовиќ – програмски менаџер од oрганизацијата Point of View
  • Г-дин Дритан Зиу – Координатор на Рома Активна Албанија
  • Г-ѓа Пелин Јозкан – проектен менаџер Együttható Közösségépítő Egyesület
  • Г-ѓа Хајналка Ороши – директор од Унгарија
  • Г-дин Даниел Гребелдингер – извршен директор Nevo Parodimus

како и модераторот – Урмета Арифовска – заменик директор на РРОМА