Categories
Новости

Се одржа работилница на тема „Антициганизам и Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“

Денес, 16-ти мај во хотел Кратис-Кратово, Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација одржа работилница по повод 16-ти мај 1944, денот на Ромското востание. На работилницата учество зедоа млади Роми, волонтери на здружението и учесници од претходни активности на РРОМА.

Во првиот дел од работилницата, активно се дискутираше за тоа што претставува антициганизмот и какви опасности носи за модерното општество, додека пак во вториот дел младите се запознаа со повеќе детали за Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна.
Од особена важност беше информацијата за 16-ти мај 1944 година, денот кога нацистите почна да го планираат “конечното решение” за “Циганскиот камп” во Аушвиц. На затворениците на кампот им беше наредено да останат во бараките и тие беа опкружени со 60 СС војници. Но, тогаш тие се соочиле со бунт од страна на мажите, жените и децата, вооружени со ништо повеќе од стапчиња, алатки и камења. И на крајот СС војниците мораа да се повлечат. Отпорот од страна на Ромите им дал само неколку дополнителни месеци на живот и на 2-ри август 1944 година останатите 2897 мажи, жени и деца биле натоварени на камиони, однесени во гасната комора V и убиени. Нивните тела беа запалени во боксот до крематориумот. По ослободувањето на концентрациониот логор Аушвиц во 1945 година, бројот на преживеани Роми беше само 4.
Како дел од работилницата, учесниците имаа можност да го погледнат документарецот „Dui Rroma“. Документарецот е посветен на преживеаниот Синти Хуго Хеленрајнер, кој што на 9-годишна возраст ги преживува ужасните експерименти на Др.Менгеле во Аушвиц.
На крај, учесниците заклучија дека ваквите информации и работилници се корисни, но и дека треба да се работи на вклучување на ваквите информации во наставните учебници и наставната програма да вклучува активности со цел подигање на свеста за холокаустот и Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна.
Categories
Новости

Бидете дел од квизот!!!

РРОМА ви овозможува да го тестирате своето познавање и научите повеќе историски факти за Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна, а притоа да добиете некои од ексклузивните награди!!!
За да учествувате треба да го решите тестот:
ТЕСТ
  1. Кликнете на тестот!
  2. Пишете ја вашата е-маил адреса во полето одредено за тоа!
  3. Решите го тестот!
  4. Добијте некои од ексклузивните награди!
  5. Најдобрите и најбрзите ќе бидат поканети на работилницата „Антициганизмот и Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“ која што се оддржува на 16-ти мај 2016 година во Кратово!
  6. Секој учесник има право на едно пријавување!
Квизот ќе биде достапен до 11-ти мај 2016 година!!!
Categories
Новости

Младинска размена “Zor Romani” – Барселона 2016

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Zor Romani“ која што се оддржува од 15-ти до 20-ти мај 2016 година во Барселона, Шпанија.

Младинската размена има за цел креативно да ги мобилизира и зајакне капацитетите на околу 40-тина млади Роми и не-Роми од 6 европски земји (Шпанија, Македонија, Италија, Албанија, Бугарија и Полска). Учесниците ќе имаат можност да научат за Ромската култура во рамките на светската култура и уметноста, вклучувајќи го сликарството и книжевноста, истражувајќи дела на Пикасо, Веласкес, Сервантес, Федерико Гарсија Лорка и др. Исто така, ќе можат да развијат критички погледи за историјата и влијанието на Ромскиот народ врз модерната светска култура и уметност.

Размената се оддржува во Барселона од 15-ти до 20-ти мај 2016 година.

Профил на учесници:

– Активни млади Роми и не-Роми на возраст од 16 до 25 години;

– да имаат желба да научат за Ромската култура;

– да имаат желба да споделуваат знаење и работат во група;

– да работат во мулти-културна средина, без предрасуди!

– Работен јазик е англиски!
– да имаат валиден пасош за патување, со минимум 6 месеци валидност од како ќе се вратат од Шпанија!


Сместување и патни трошоци:

– Учесниците ќе бидат сместени во хотел во Барселона

– Патувањето ќе биде пресметано по WizzAir basic тарифата и покриено од страна на организаторите;

– Храна и освежување се покриени од страна на организаторите.
– Доколку, бидете селектирани на вас останува задолжително да си извадите патничко осигурување и да си го покриете патот до аеродромот Скопје и назад!


За да се пријавите:

Потполнете го следниот формулар најдоцна до 15-ти април, 18:00 часот! Формуларите после предвидениот рок, нема да се земаат во предвид!

Место на оддржување:

Барселона од 15-ти до 20-ти мај 2016 година!


Напомена: Со потполнување на формуларот вие станувате дел од процесот на селекција. Доколку, бидете селектирани се обврзувате задолжително да извадите патничко осигурување. Исто така, доколку бидете селектирани и биде купена авионска карта за вас, а потоа се откажете, се обврзувате на одговорност да ги покриете трошоците за истата!

Categories
Новости

8-th of April – We can do it! Better, faster, harder…!!!

 “If you want to make beautiful music, you must play the black and the white notes together.”  – Richard M. Nixon

Since 1959, Roma started to seek for a united way of organization, their efforts resulted in having the first World Romani Congress in 1971. Many important decisions were taken back then, decisions that will reflect themselves over the years to come. In 1990, 8th of April was declared the international day of Roma, a day to celebrate and raise awareness about Romani culture! The End! What a success story!
Unfortunately, 45 years later 8th of April remains a dire reminder ofdiscrimination and social exclusion faced by Europe’s largest ethnic minority. It became a day to remember failed commitments and false integration attempts. It became a reminder of the failure to recognize and grant access to human rights of the Roma, European citizens who have been here since 800 years. 8th of April became a day to warn Europe about the rise of Antigypsyism nowadays!
“It’s just like when you’ve got some coffee that’s too black, which means it’s too strong. What do you do? You integrate it with cream, you make it weak. But if you pour too much cream in it, you won’t even know you ever had coffee. It used to be hot, it becomes cool. It used to be strong, it becomes weak. It used to wake you up, now it puts you to sleep.” – Malcolm X
In April 2015, on the occasion of the International Roma day the European parliament passed a resolution saying that Antigypsyism is “incompatible with the norms and values of the European Union” and “constitutes a major obstacle to the successful social integration of Roma”. A year later, 25 MEP’s and several NGO’s, among them ERGO network and ternYpe-International Roma youth network organized the “Roma week” in Brussels, a unique occasion to consolidate the commitment of the European Parliament and other institutions to fight against antigypsysism and to formulate this commitment into action. An important role was played by the Roma and non-Roma youngsters, who invited the Director-General Astola and Members of European Parliament for a breakfast to discuss the situation of young Roma in Europe. The main discussion on the breakfast table was revolving around the challenges faced by young Roma today and how can their local organizations work together with EU politicians to achieve better conditions for young Roma and fight together against antigypsyism in the EU.
“Hate looks like everybody else until it smiles” – Tahereh Mafi
The events in Brussels indicate that the younger generation of Roma is quite aware of the importance to dialog with the institutions, bring evidence from the ground and offer solutions. This means “celebrating” Romani culture and raise awareness about the situation of Roma in Europe in a different way. This can be also noticed on the local level, where many events take shape as debates and round-tables between decision-makers and Roma civil society representatives. Initiatives, for example, are investigating whether the Youth Guarantee is successful in reaching out to and creating meaningful opportunities for young Roma, or what the inter-relation between their rights as minority and youth entrepreneurship and its impact on active citizenship are. Roma youth represent an opportunity not only for Europe, but the community itself and must be treated as such! Take for example, the Roma Genocide Remembrance Initiative by ternYpe and its impact on the Roma youth movement, or the recognition of the Roma genocide during WWII … 5 years ago, 2-nd of August was just another day for the majority of Roma youngsters and now we have an adopted resolution by the European parliament and even a handbook “Right to Remember” by the Youth department of the Council of Europe dealing with the education of young people on the Roma genocide.
What is troubling are the words of Martin Luther King jr. “In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends” describing exactly what is going on in Europe nowadays. Hate speech towards Roma becomes a socially accepted phenomenon, which indirectly feeds the rise of antigypsyist rhetoric, even inside the European institutions. Those institutions facing are serious tests to differentiate between the freedom of expression and hate speech, the latest example was the racist speech of the Golden Dawn MEP and the immediately action of President Schulz. However, the real question is would the outcome have been the same, if Roma came into the same context or speech? So far, this has been not the case and it’s getting worse on the local level where “Gypsy” bashing before/during elections in EU member states becomes a national sport. We should not close our ears or eyes to this phenomena and use the opportunities provided to act properly!
In the end, we must be aware that 8th of April should not be turned into a celebration of a “victorious defeat”, neither into mourning over our unlucky fate. 8th of April must be treated as that what it represents, namely a symbol to our community’s ideas, the restless spirit of Life, its struggle and fight for dignity, equality and respect! We won’t give up! Today is hard, tomorrow is going to be probably worse, but the day after tomorrow will be sunshine! Upre Roma!


Written by Mustafa Jakupov http://blog.nohatespeechmovement.org/8-th-of-april-we-can-do-it-better-faster-harder/

Categories
Новости

Генерално собрание на РРОМА 2016

На 28-ми март 2016 година во просториите на РЦОР-Кратово се оддржа генерално собрание на РРОМА. На овој состанок се разгледуваа годишните извештаи за работа од 2015-та, како и новата програма за работа во 2016-та година.
Присутни беа членови на РРОМА, Јасмина Давитковска од РЦОР-Кратово, Сунчица Тодосовска-сметководителка на РРОМА, Ервин Асановски, оправдано отсутни беа Димитриј Мијаловски од Токсик Комикс, Борјанчо Мицевски-РЦОР.
Бидејќи мандатите на претходното раководство и структури беа истечени, се гласаше за ново раководство. Се избираше нов претседател, нов одбор и претседател на одборот. Првиот мандат на стариот претседател Мустафа Јакупов истече кон почетокот на 2016-та година, како и на членовите на претходниот одбор.
Присутните членови на генералното собрание на РРОМА предложија реизбор на стариот претседател за уште еден мандат. Вториот мандат, а воедно и последен на претседателот Мустафа Јакупов ќе трае до 2020 година.
За членови на одборот на РРОМА беа предложени и изгласани:
1. Сунаи Сабриоски-РРОМА
2. Урмета Арифовска-РРОМА
3. Димитриј Мијаловски-Токсик Комикс
4. Ервин Асановски-надворешен член
5. Јасмина Давитковска-РЦОР

За претседател на одборот, и заменик-претседател на организацијата беше изгласан Ервин Асановски.

Исто така, како нови членови на собрание беа изгласани:

1. Макфира Демировска
2. Асан Мустафов

На состанокот беа усвоени наративниот извештај за 2015-та, завршната сметка за 2015-та и годишната програма за 2016-та.

Categories
Новости

Оддржани работилници на тема „Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“

По завршувањето на проектот на РРОМА со наслов „Under the same sun-Telo jek Kham!“ следеа работилници, кои што беа организирани од страна на самите учесници на проектот.
Предавачите на работилниците проследија информации до учесниците на темата „Ромскиот геноцид за време на Втората светска војна“, изработувајќи своја презентација и употребувајќи методи и алатки од учебникот на Советот на Европа „Right to Remember- A Handbook for Education with Young People on the Roma Genocide“. Беа обезбедени 38 копии од учебникот за учесниците на проектот на РРОМА, во соработка со Европскиот Младински Центар од Стразбург и Одделот за млади при Советот на Европа.
Дел од работилниците се организираа во Скопје, Прилеп и Виница, во соработка со тамошните институции, како што се СОУ Ванче Прке-Виница, Дом Тризла-Прилеп и други.
Присутните на работилниците имаа можност да добијат информации за тоа што претставува Ромскиот геноцид, каква била ситуацијата со Ромите пред, за и по завршувањето на Втората светска војна, што означува 2-ри август во Ромската историја, зошто е важно да знаеме за 16-ти мај 1944 итн.
Categories
Новости

Младинска размена “Herdelezi stories 2016”

Регионалната Ромска Образовна Младинска Асоцијација објавува повик за учество на младинската размена „Herdelezi stories 2016“ која што се оддржува од 30-ти април до 10-ти мај 2016 година во Берлин, Германија.

Оваа билатерална младинска размена им дава можност на 16 млади Роми и не-Роми од Македонија и Германија да работат креативно на создавање на уметнички перформанс за време на традиционалниот Херделези фестивал кој што се оддржува секоја година во Нојкелн, Берлин.

Самите млади учесници се во центарот на случувањата, вклучувајќи се со нивните идеи, предлози, интерес и вештини. Младинската размена настојува да ја разбуди  нивната креативност и самодоверба, да им даде алатки за изразување и можност нивниот глас да се слушне за време на фестивалот!Работилниците ќе се оддржуваат на различни локации во Нојкелн, Берлин.

Профил на учесници:
– Активни млади Роми и не-Роми на возраст од 18 до 25 години;
– да имаат желба за работа на уметнички перформанс;
– да имаат желба да споделуваат знаење и научат повеќе за Ромската култура;
– да работат во мулти-културна средина, без предрасуди!
– Работен јазик е англиски, но ќе се употребуваат Ромски јазик, како и останати ех-ју јазици!

Сместување и патни трошоци:
– Учесниците ќе бидат сместени во младински хостел во Берлин, со бањи и тоалети на спрат;
– Патувањето ќе биде пресметано по WizzAir basic тарифата и покриено од страна на организаторите;
– Храна и освежување се покриени од страна на организаторите.
– Доколку, бидете селектирани на вас останува задолжително да си извадите патничко осигурување!

За да се пријавите:
Потполнете го следниот формулар најдоцна до 20-ти март, 18:00 часот! Формуларите после предвидениот рок, нема да се земаат во предвид!

Место на оддржување:
Берлин од 30-ти април до 10-ти мај 2016 година!

Напомена: Со потполнување на формуларот вие станувате дел од процесот на селекција. Доколку, бидете селектирани се обврзувате задолжително да извадите патничко осигурување. Исто така, доколку бидете селектирани и биде купена авионска карта за вас, а потоа се откажете, се обврзувате на одговорност да ги покриете трошоците за истата!